Obliczyc na podstawie definicji pochodna funkcji w punkcie x_0=4
000000000000000000: 1.Obliczyc na podstawie definicji pochodna funkcji 3√4+x w punkcie x0=4
2. Obliczyc na podstawie definicji pochodna funkcji 3√1−x w punkcie x0=2
19 mar 13:47
morfepl: f(x)=
3√4+x
f(x+h)=
3√4+x+h
| | 3√4+4+h−3√4+4 | | 3√8+h−3√8 | | 3√8+h−2 | |
limh→0 |
| =limh→0 |
| =limh→0 |
| =
|
| | h | | h | | h | |
| | (3√8+h−2)(3√8+h2+23√8+h+4) | |
=limh→0 |
| =
|
| | h(3√8+h2+23√8+h+4) | |
| | 8+h−8 | | h | |
=limh→0 |
| =limh→0 |
| =
|
| | h(3√8+h2+23√8+h+4) | | h(3√8+h2+23√8+h+4) | |
| | 1 | | 1 | |
=limh→0 |
| =limh→0 |
| =
|
| | (3√8+h2+23√8+h+4) | | (3√8+02+23√8+0+4) | |
19 mar 14:17
000000000000000000: a skad to sie wzielo? chodzi mi o te przeksztalcenie
19 mar 16:44
morfepl: pomnożyłem licznik i mianownik przez to samo aby otrzymać wzór skróconego mnożenia a3−b3
19 mar 16:48