procenty
ala: Na początku sezonu papryka czerwona i papryka zielona kosztowały tyle samo. Po pewnym czasie
cena papryki czerwonej wzrosła o 15%, a zielonej o 9%. O ile procent więcej zapłaci pani
Kowalska przy zakupie 2 kg papryki zielonej i 1 kg czerwonej?
20 mar 10:12
dero2005:
a − cena papryki czerwonej i zielonej przed podwyżką
1,15a − cena papryki czerwonej po podwyżce
1,09a − cena papryki zielonej po podwyżce
3a − koszt zakupu 2 kg zielonej i 1 kg czerwonej papryki przed podwyżką
2*1,09a + 1,15a − koszt zakupu 2 kg zielonej i 1 kg czerwonej papryki po podwyżce
(2*1,09a + 1,15a) − 3a = 0,33a − różnica kosztu po podwyżce i przed podwyżką
| 0,33a | |
| *100% = 11% procent wzrostu kosztu zakupu |
| 3a | |
20 mar 12:22
lkop:
4 lis 00:57
pigor: ..., niech c− początkowa cena papryk, a
x%= ? szukany procent,
to z warunków zadania masz np. takie równanie :
109%*2c+115%c= (100+x)%*3c /*100/c ⇔ 218+115= 3(100+x) ⇔
⇔ 333= 3(100+x) /:3 ⇔ 111= 100+x ⇔ x=11 ⇔
x%=11% . ...
4 lis 01:13
Maro: co to jest to 0,33a? skąd się wzięło
11 lis 09:39
Hajtowy: 0,33a − różnica kosztu po podwyżce i przed podwyżką
11 lis 09:40