iza: wyznacz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego alfa.
a) tg alfa= √6
b)tg alfa= 2√2
19 mar 18:15
dero2005:
tg α =
√6
sin α =
√6cos α |
2
sin
2α = 6 cos
2α
sin
2α = 1−cos
2α z "jedynki" trygonometrycznej
1−cos
2α = 6cos
2α
1 = 6cos
2α + cos
2α
7cos
2α = 1
| | √6*√7 | | √42 | |
sinα = √6cosα = |
| = |
|
|
| | 7 | | 7 | |
| | 1 | | 1 | | √6 | |
ctgα = |
| = |
| = |
| |
| | tgα | | √6 | | 6 | |
19 mar 20:25
dero2005:
tgα = 2
√2
dalej tak samo jak poprzednie
ćwicz
19 mar 20:28
elo: ctg α = 2
6 sty 19:20
krystek:

| | √6 | |
lub wyliczasz x i sinα= |
| itd ponieważ α jest kątem ostrym |
| | x | |
6 sty 19:26
Saizou :

jeśli jest to kąt ostry to można skorzystać z definicji trygonometrycznych dla trójkąta
prostokątnego
z pitagorasa x
oraz
6 sty 19:27
bbb: sinα=2/7
18 mar 16:30