Punkty współliniowe
Nina: 1.Sprawdź czy punkty A(1;−5) B(3;−1) C(2;3) są współliniowe.
20 mar 14:48
morfepl: wyznaczmy wzór prostej przechodzącej przez 2 punkty
y=ax+b
−5=a+b
−1=3a+b
5=−a−b
−1=3a+b
4=2a
a=2
b=−7
y=2x−7
teraz sprawdzamy czy punkt C należy do prostej
y=2*2−7=−3 więc nie są współliniowe
20 mar 14:54
Nina: Dziekuję Ci bardzo. !
20 mar 14:57
Gustlik: Można prościej niż układem równań:
A(1;−5)
B(3;−1)
C(2;3)
Korzystam ze wzoru na współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez 2 punkty:
Liczę współczynniki kierunkowe prostych AB i AC, jezeli wyjda one równe, to punkty bedą
wspołliniowe, w przeciwnym razie nie będą współliniowe.
a
AC≠a
AB ← punkty nie są współliniowe.
20 mar 15:01
komentator OWMH:
można za pomocą wektorów : A→B→C jeśli A, B i C są współliniowe
to warunek konieczne wektor AB // wektor BC (RÓWNIEŻ MOŻNA sprawdzić czy
wektor AB// wektor AC, ALBO sprawdzić czy wektor BC/ /wektor AC)
sprawdzamy wektor AB// wektor BC⇔ 2= −t ⋀ 4=4t
wektor AB = [3−1 ; −1−(−5)] = [2 ; 4]
wektor BC = [2−3 ; 3−(−1)] = [−1 ; 4]
wiemy że dwa wektory V1 i V2 są // kiedy V1 = t . V2 gdzie t ∊ R
stąd dla naszego zadania wektor AB i wektor BC nie są // bo dla [2;4] i [−1;4] nie
ma takiego t ∊ R ; bo [2;4] =t [−1;4] ⇔ 2= −t ⋀ 4=4t ⇔ t=−2 ⋀ t=1 układ jest sprzeczne
tzn. nie ma takiego t ; a więc punkty A, B i C nie są współliniowe.
22 mar 10:28
komentator OWMH:
poprzednio było błąd w zapisu na wierszu 4 licząc z góry
POPRAWIONY :
Można za pomocą wektorów : A→B→C jeśli A, B i C są współliniowe
to warunek konieczne wektor AB // wektor BC (RÓWNIEŻ MOŻNA sprawdzić czy
wektor AB// wektor AC, ALBO sprawdzić czy wektor BC/ /wektor AC)
sprawdzamy wektor AB// wektor BC
wektor AB = [3−1 ; −1−(−5)] = [2 ; 4]
wektor BC = [2−3 ; 3−(−1)] = [−1 ; 4]
wiemy że dwa wektory V1 i V2 są // kiedy V1 = t . V2 gdzie t ∊ R
stąd dla naszego zadania wektor AB i wektor BC nie są // ; bo dla [2;4] i [−1;4] nie
ma takiego t ∊ R ; ponieważ [2;4] =t [−1;4] ⇔ 2= −t ⋀ 4=4t ⇔ t=−2 ⋀ t=1⇔ t ∊ Φ
układ jest sprzeczne; tzn. nie ma takiego t ; a więc punkty A, B i C nie są współliniowe.
22 mar 10:36