Sprawdz, czy punkty Q=(0,-2),P=(-24,16) i R=(32,-26) są współliniowe.
MateuszOgl: Proszę niech ktoś pomoże:(
Sprawdz, czy punkty Q=(0,−2),P=(−24,16) i R=(32,−26) są współliniowe.
13 gru 15:50
Damian: Trzeba najpierw znaleźć równanie prostej QP, a następnie sprawdzić, czy współrzędne punktu R
spełniają to równanie.
y=ax+b
−2=a*0+b
16=a*(−24) +b
b=−2
24a=−18/:24
b=−2
a=−3/4
y=−3/4x−2
−26=−3/4*32−2
−26=−26
Odp. Punkty Q,P,R są współliniowe, tzn. leżą na jednej prostej.
13 gru 16:06
MateuszOgl: Dzięki bardzo kolego
13 gru 16:10
Bogdan:
Można bez wyznaczania wzoru linii prostej. Wystarczy porównać dowolne dwa współczynniki
kierunkowe z trzech: a
QP, a
QR, a
PR.
| | 18 | | 3 | | −24 | |
aQP = |
| = − |
| , aQR = |
| = −{3}{4} |
| | −24 | | 4 | | 32 | |
a
QP = a
QR, więc punkty Q, P, R są współliniowe.
13 gru 18:14
Malutka: 1.Sprawdź czy punkty A(1;−5) B(3;−1) C(2;3) są współliniowe.
2. Wyznacz najmniejszą liczbę całkowitą spełniającą nierówność
x−3/6 − 4x+2/4 < 1/3
3. Dany jest trójkąt o wierzchołkach A(−2;6) B(3,0) C(2,3). Wyznacz ogólne równanie prostej
zawierającej wysokość tego trójkąta opuszczona na bok AC.
Prosze o pomoc w Tych zadaniach.
19 mar 20:03