Kombinatoryka :(
Sylwuś: Jak policzyc ile jest wszystkich liczb 4−cyfrowych?

Pomocy
20 mar 12:26
morfepl: 910*wariacja bez powtórzeń104=910*104=910*10000=9000
20 mar 12:52
Sylwuś: Dziękuje
20 mar 13:03
michal: Lub regułą mnożenia:
Mamy zbiór cyfr {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
Pierwszą cyfrę możemy wybrać na 9 sposobów (bez zera), drugą na 10, trzecią na 10 i czwartą na
10.
9 * 10 * 10 * 10 = 9000
20 mar 13:13
Sylwuś: Dziękuje Wam bardzo

Ten drugi sposob lepszy
20 mar 15:00
think: lub jeszcze inaczej
największa czterocyfrowa to 9999
najmniejsza 1000
czyli jest ich 9999 − 1000 + 1 = 9000
20 mar 15:05