Liczby a , b , c tworzą ciąg arytmetyczny. Liczby 1/a , 1/b , 1/a+b+c tworzą
Salomono: Liczby a , b , c tworzą ciąg arytmetyczny. Liczby 1/a , 1/b , 1/a+b+c tworzą ciąg
geometryczny . Wyznacz iloraz tego ciagu. Z góry dzięki za pomoc.
19 mar 20:45
Bogdan:
Ciąg arytmetyczny: a, b, c ⇒ 2b = a + c
Ciąg geometryczny:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| , |
| , |
| = |
| , |
| a | | b | | a + b + c | | 3b | |
19 mar 21:38
19 mar 21:42
Salomono: dzięki
19 mar 22:27
Salomono: ale nie rozumiem jeszcze dlaczego 2b=a+c
19 mar 22:31
Salomono: Jak to wyliczyliście?
19 mar 22:34
Bogdan:
Jeśli ciąg: a, b, c jest arytmetyczny, to b − a = c − b ⇒ 2b = a + c
20 mar 00:05
Eta:
20 mar 00:06
Bogdan:
i właśnie dlatego
Eto nie chce mi się ostatnio włączać do rozwiązywania zadań

,
pozdrawiam
20 mar 00:12
Salomono: Już wszystko jasne. Dzięki. (zaćmienie umysłu)
20 mar 00:27
Mati: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Nie rozumiem skąd tam się wzięło |
| i dlaczego dlaczego |
| * |
| = |
| |
| | 2b+b | | a | | a+b+c | | a+b+c | |
21 kwi 22:24
Mati: Halo?
21 kwi 22:42
ZKS:
Z własności ciągu arytmetycznego 2b = a + c więc
a + b + c = a + c + b = 2b + b.
21 kwi 22:47