nierownosc wielomianu
lord: (x−3) (x2−x−2) ≤ 0
Staram sie robic wspomagajac przykladami ale jakos nie widze na tej stronie podobnego wiec
prosze o pomoc
20 mar 13:08
M4ciek:
x2 − x − 2 = 0 v x = 3
Δ = 1 − 4*1*(−2) = 9
√Δ = 3
x1 = − 1 v x2 = 2 v x = 3
(x + 1)*(x − 2)*(x − 3) ≤ 0
an > 0 , pierw. jednonkrotne
Robisz to samo co ostatnio Ci pisalem tylko teraz ≤ 0
20 mar 13:14
Em:

Rozkładasz trójmian (x
2−x−2)
Δ= 1+8=9
√Δ=3
x
1=−1
x
2=2
Równanie ma postać: (x−3)(x+1)(x−2)≤0
Rysunek nie jest zbyt efektowny ale trudno, to co pod osią jest mniejsze od zera, (ta pierwsza
kropka to x=−1, potem x=2 i x=3) zatem odp:
x∊(−
∞, −1> U <2,3>
20 mar 13:20
lord: aa czyli tu delte trzeba bylo wyliczyc
20 mar 13:22
lord: tylko,ze ja napisalem odpowiedzc x∊<−1,2> U <3,∞>
20 mar 13:24
M4ciek: Poprawna jest ta odp. ktora podal
Em
20 mar 13:26
lord: a jezeli delta wychodzi −7 to wtedy liczy sie xo=−b2a ?
20 mar 13:29
M4ciek:
Jak Δ < 0 to wtedy x ∊ R i brak m.z.
Jak Δ = 0 to wtedy liczysz xo
20 mar 13:38