liczby rzeczywiste
Agata: wyznacz liczbę x−2 jeśli wiadomo że x=161/4+3−1/4
20 mar 14:12
Agata: bardzo bym prosiła o pomoc
21 mar 12:11
Katarzyna: łatwe
21 mar 12:12
Katarzyna: 16
1/4 =
4√16 =...
3
−1 = ...

i x
−2 podobnie jak 3
−1
21 mar 12:15
Agata: no tak, wyliczyłam to

tyle ze wyszło mi, ze x=7\4 a wedługo ksiązki x powinien wynosić
7\12.
gdybyś mogła rozwiązać i wyjaśnić dlaczego tak, to byabym bardzo wdzięczna
21 mar 12:20
Katarzyna: x wychdzi 7/12 a x−2 wychodzi 144/49
21 mar 12:36
Katarzyna: | | 2+1/3 | | 1 | | 1 | | 7 | |
z pierwszego masz x= |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | | 12 | | 12 | |
21 mar 12:39
Agata: no rzeczywiście

dzięki wielkie
21 mar 12:50