Geometraia analityczna
Elizunia21: w rownolegloboku ABCD dane sa wierzcholki A(−1,0)B(4,−5)D(−2,7) wyznacz wspolrzedne wierzcholka
C i wskaz ze rownoleglobok ABCD jest rombem. Prosze o pomoc
dero2005:

bok AD || BC i AB || DC
liczymy współczynnik kierunkowy boku AB
| | yB−yA | | −5−0 | | −5 | |
aAB = |
| = |
| = |
| = −1
|
| | xB−xA | | 4+1 | | 5 | |
współczynnik kierunkowy prostej DC będzie taki sam ( warunek równoległości)
liczymy równanie prostej przechodacej przez punkt D i o współczynniku a = −1
y = a(x−x
D)+y
D
y = −1(x+2)+7
yDC = −x + 5
liczymy współczynnik kierunkowy boku AD
| | yD−yA | | 7−0 | | 7 | |
aAD = |
| = |
| = |
| = − 7
|
| | xD−xA | | −2+1 | | −1 | |
taki sam współczynnik będzie miała prosta BC przechodząca przez punkt B, którą teraz
wyznaczymy
y
BC = a(x−x
B)+y
B
y
BC = −7(x−4)−5
yBC = −7x +23
Przyrównujemy do siebie równania prostych DC i BC i znajdujemy współrzędne punktu C
−7x+23 = −x+5
−7x+x = 5−23
−6x = −18
x = 3
y = −7x + 23 = −7*3 + 23 = −21 + 23 = 2
C=(3, 2)
liczymy współczynnik a odcinka |AC|
| | yC−yA | | 2−0 | | 2 | |
aAC = |
| = |
| = |
| = 12
|
| | xC−xA | | 3+1 | | 4 | |
liczymy współczynnik a odcinka |BD|
| | yD−yB | | 7+5 | | 12 | |
aBD = |
| = |
| = |
| = −2
|
| | xD−xB | | −2−4 | | −6 | |
sprawdzamy czy współczynniki przekątnych ( odcinków |AC| i |BD|) spełniają warunek
prostopadłości
a
AC*a
BD = −1
−2*
12 = −1
−1 = −1
L = P
Jeżeli w równoległoboku przekątne są prostopadłe względem siebie to równoległobok jest rombem.