Kombinatoryka
michal:
Z urny, w której jest 15 losów, w tym 5 wygrywających, wyciągamy 3 losy.
Na ile sposobów można wylosować?
a) same losy wygrywające?
b) dokładnie 1 los wygrywający?
c) co najmniej 2 losy wygrywające?
19 mar 23:44
Trivial:
| | | |
a) wyciągamy wszystkie wygrywające; |A| = | . |
| | |
| | | | |
b) tylko jeden los wygrywający, a pozostałe dwa nie; |B| = | |
| | |
c) co najmniej 2 losy wygrywające ⇔ 2 wygrywające + 1 przegrywający lub 3 wygrywające
19 mar 23:55
Eta:
15 losów w tym 5 wygrywających, 10 przegrywających
| | | | 5! | | 4*5 | |
a) | = |
| = |
| = 10 sposobów
|
| | | 3!*2! | | 2 | |
b) 1 z 5 losów i 2 z 10 losów
c) 2 wygrywające i 1 przegrywający lub 3 wygrywające
dokończ obliczenia
19 mar 23:57
Trivial: Witaj
Eto
19 mar 23:58
Eta:
Witam
T r i v i a l
20 mar 00:01
michal:
a) 10
b) 225
c) 110
Dzięki
20 mar 00:03
Eta:
ok
20 mar 00:05