Fizyka
Robinson: 2. Na bloczek o masie 1 kg i promieniu 10cm nawinięto nic do ktorej konca przywiązano ciężarek
o masie 2kg. Oblicz przyspieszenie kątowe obracającego się krążka.
16 sty 23:53
Trivial: Narysuj to.
16 sty 23:56
Trivial:
m
1 = 1 kg
m
2 = 2 kg
R = 10 cm
W = m
2g
Wybieramy punkt przy osi obrotu...
M = RW
M = Iε
| | M | | 2RW | | 2m2g | |
ε = |
| = |
| = |
| |
| | I | | m1R2 | | m1R | |
17 sty 00:03
Robinson: Też do tego doszedłem, ale wychodzi mi, że ciężarek musiałby spadać z przyśpieszeniem
a=εR=39,24 m/s2 czyli większym od g.
17 sty 00:09
Trivial: Ciężarek nie spada.
17 sty 00:10
Trivial: Tzn. bloczek nie spada.
17 sty 00:12
Robinson: Jak to nie spada? Przecież musi spadać, tylko wolniej. Najprawdopodobniej naciąg nici jest
mniejszy niż siła cieżkości.
17 sty 00:12
roman: yyy, a czy na pewno siła naciągu jest równa sile grawitacji
17 sty 00:13
roman: wartość naciągu musi być mniejsza niż wartość siły grawitacji, bo inaczej bloczek bi się nie
ruszał...
17 sty 00:14
Robinson: Właśnie chodzi mi o siłę naciągu, jak to wyznaczyć? M=Iε, no ale właśnie?
17 sty 00:15
roman: odp; E=78,4 rad/s2 a= 7,84 m/s2
17 sty 00:36
roman: więc tak:
wyznaczamy a. E=M/I , a/r=Fr/0.5mb*r2 , skracamy wychodzi nam F=0.5mb*a
dalej: korzystam z wiszącego klocka mk*a=Q−F => mk*a=mk*g−F.
mamy równanie, dodajemy je stronami. i F (siła naciągu sie skraca) wychodzi nam
: mk*a +0.5mb*a=mk*g > a(mk+0.5mb)=mk*g dzielimy, mamy a , zamieniamy je na E.
17 sty 00:44
Robinson: Już to rozgryzłem, dzięki. Pozdrawiam
17 sty 01:00
Paril: miałem taka koncepcje ale pomylilem mase bloczka z masą cieżarku

Dzieki za pomoc
19 mar 17:38