Wartość parametru m
piotrek: Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x) o wzorze
f(x)=−√3(m+1)x+7 jest rosnąca a dla jakich malejąca .
wyszło mi że jest malejąca dla m>−1 a rosnąca nie może być bo współczynnik jest ujemny , czy to
jest dobrze
19 mar 15:38
morfepl: −√3(m−1)>0
−m+1>0
m<1 jest rosnąca
dla m>1 malejąca
dla m=1 funkcja stała
19 mar 15:40
morfepl: chwila, jakaś bzdura mi wyszła
19 mar 15:41
morfepl: tak bo to jest
−√3(m+1)>0
m+1<0
m<−1 rosnąca
m>−1 malejąca
m=−1 stała
19 mar 15:43
piotrek: dzięki wielkie za pomoc
19 mar 15:45