:)
M4ciek:
| | x2 + mx + 36 | |
Dla jakich wartosci parametru m rownanie |
| = 0 ma jeden pierwiastek? |
| | x − 4 | |
| x2 + mx + 36 | |
| = 0 /* (x − 4)2 |
| x − 4 | |
(x
2 + mx + 36) * (x − 4) = 0
No to mamy juz jeden pierwiastek x = 4 , wiec (x
2 + mx + 36) nie moze miec pierwiastkow czyli
Δ < 0
m
2 − 144 < 0
m ∊ (−12,12)

Gdzie mam blad
19 mar 17:02
TOmek: uwzglednij dziedzine
19 mar 17:16
morfepl: 4 nie może być pierwiastkiem równania, gdyż x−4 jest w mianowniku, a jak wiadomo mianownik jest
różny od 0
po kolei
D:x−4≠0
D:x≠4
x2+mx+36x−4=0 /*(x−4) przez kwadrat mnoży się w nierównościach,tu nie ma
potrzeby
x2+mx+36=0
Δ=m2−144
jeden pierwiastek ma gdy Δ=0
m2−144=0
|m|=12
m=−2 lub m=12
19 mar 17:20
morfepl: m=−12
1 się zjadło
19 mar 17:20
M4ciek: A w odp. mam −12,12 i 13
19 mar 17:32
morfepl: a nie −13?
19 mar 17:39
M4ciek: Tak − 13 ...
19 mar 17:40
morfepl: w takim razie
dobra w takim razie jeszcze jedno założenie, że x2+mx+36 jest podzielne przez x−4, a dzieje
się to wtedy i tylko wtedy, gdy mają wspólne pierwiastki więc:
dla x=4
x2+4x+36=0
4x+52=0
4x=−52
x=−13
19 mar 17:41
M4ciek: Mozesz jasniej
19 mar 17:44
M4ciek:
Skoro dla x = 4 to podstawiamy za x , a nie m :
6 + 4m + 36 = 0
4m = − 52
m = −13
To chyba tak powinno byc
19 mar 17:47
M4ciek:
16 + 4m + 36 = 0 * chochlik
19 mar 17:49
morfepl: dobra to takie coś mamy funkcję
pierwiastki równania to x
1=−1; x
2=5
ale równanie da się skrócić przez (x+1) i po skróceniu pozostaje równanie liniowe
19 mar 17:50
morfepl: tak powinno być sory za błąd
19 mar 17:51
M4ciek: I dlatego nie skapowalem

jeszcze mam problem z tozsamoscia ... zaraz wkleje ile zrobilem
19 mar 17:52
M4ciek:
Udowodnij :
| 1 − sin2x | | 1 − tgx | |
| = |
| |
| cos2x | | 1 + tgx | |
| | cosx − sinx | |
P = |
| /2 |
| | cosx + sinx | |
| | cos2x − 2sinxcosx + sin2x | |
P = |
| |
| | cos2x + 2sinxcosx + sin2x | |
Licznik pasuje , ale co zrobic z tym mianownikem
19 mar 17:56
morfepl: nie mam pojęcia, jak widzę tożsamość trygonometryczną to mnie szlag trafia
19 mar 18:05
M4ciek: Ja ogolnie lubie , ale tutaj juz nie mam pomyslow... Zaczynalem z lewej,prawej i nic
19 mar 18:07
M4ciek: Moze ktos rzuci na to okiem
19 mar 18:11
morfepl: wrzuć to w nowy temat to moze ktos zerknie
19 mar 18:21
Godzio:
Co do pierwszego:
Δ = m2 − 144
1o Δ > 0 i f(4) = 0 ⇒ m ∊ (−∞,−12)∪(12,∞) i m = −13 ⇒ Odp: m = −13
2o Δ = 0 i f(4) ≠ 0 ⇒ m = 12 lub m = −12 i m ≠ −13 ⇒ Odp: m ∊ {−12,12}
Odp: m ∊{−13,−12,12}
19 mar 20:28
MaXiM: spróbuj tak: (lewa)− (licznik) po zastapieniu 1 i sin2x wychodzi wzor skroconego mnozenia
(a−b)2, (mianownik) zastap cos2x i wyjdzie wzor: (a−b)(a+b)...
Reszte dasz rade
17 kwi 21:31