Dodawanie i odejmowanie ułamków algebraicznych
AeS: Wykonaj działanie:
| x | | x+1 | | 2x+3 | | x | | x+1 | | 2x+3 | | x | |
| − |
| − |
| = |
| − |
| − |
| = |
| |
| x−4 | | 4−x | | x−4 | | x−4 | | −(x−4) | | x−4 | | x−4 | |
| | x+1 | | 2x+3 | | x+x+1−2x−3 | | −2 | |
+ |
| − |
| = |
| = |
| |
| | x−4 | | x−4 | | x−4 | | x−4 | |
| | 2 | |
Gdzieś robię jakiś błąd, ale nie wiem w jakim miejscu... Odpowiedź powinna brzmieć |
| |
| | 4−x | |
20 mar 12:35
Mila: mianownik pomnożony prze −1 a licznik nie
20 mar 12:39
Lida: | | x+4 | | | |
f) |
| = |
| |
| | x−3 | | 4x3−12x2+9x−27 | |
28 sty 16:49
pigor: ... ładnie ci wychodzi , bo tylko dalej 1 krok (w zasadzie w pamięci, z tym minusem możesz
| | 2 | | 2 | |
wejść do mianownika i koniec ) |
| = |
| , lub |
| | −(x−4) | | 4−x | |
w pamięci mnożysz licznik i mianownik przez (czyli rozszerzasz) −1 i masz
| | −2*(−1) | | 2 | | 2 | |
= |
| = |
| , a suma jest przemienna, więc = |
| . ... |
| | (x−4)*(−1) | | −x+4 | | 4−x | |
28 sty 17:05
Dam: n2(n+1)24+(n+1)3
14 lis 23:03
johnes:

jebać matematyke
24 lis 19:04
Elvis: zgadzam się z powyzszym
24 lis 19:16
5-latek: A jak przyjdzie matura to BLAGAM POMOCY i
24 lis 19:19