Figury geometryczne na płaszczyźnie
matma to zło: 1) Wyznacz współrzędne środka S okręgu o promieniu 2, stycznego do osi x, wiedząc, że punkt S
leży na prostej o równaniu: y=3x+1
2) Dany jest okrąg o równaniu x2 + y2 = 10. Wyznacz współrzędne końców tej średnicy, która
jest zawarta w prostej o równaniu y= −3x
19 mar 15:52
matma to zło: podbijam
19 mar 16:09
koooondziu: NIKT CI NIE POMOŻE TAK JAK MI
19 mar 16:15
matma to zło: pomóżcie luuudzie
19 mar 19:30
Bizon: 1) Skoro promień 2 ... i styczny do Ox .... S
1y=2 lub S
2y=−2
Skoro S leży na prostej .... to spełnia równanie tej prostej , zatem:
2=3S
1x+1 lub −2=3S
1x+1
| | 1 | |
Zatem: S1( |
| ,2) lub S2(−1,−2) |
| | 3 | |
19 mar 20:32
Bizon: 2) Rozwiąż układ równań okręgu i prostej
19 mar 20:34