Punkt przecięcia symetralnych boków prostokąta
A.: Wyznacz współrzędne punktu przecięcia symetralnych boków prostokąta ABCD, jeśli A=(−1, −3),
B=(2, −1), C=(−2,5) i D=(−5,3).
Z góry dziękuję za pomoc.
19 mar 20:27
Salomono: WYdaje mi się , że będze to punkt przecięcia przekątnych.
19 mar 20:29
Salomono: Czyli obliczasz funkcje posiadajaca punkt A i C oraz druga posiadajaca B i D . Potem
przyrównujesz je do siebie i wychodzi punkt.
19 mar 20:31
A.: Tak, wiem. Tylko ja niestety nie umiem tego obliczyć. Moja wiedza matematyczna nie należy do
zbyt wielkich. (;
19 mar 20:32
Salomono: umiesz obliczyc wzór porstej na podstawie dwóch punktów?
19 mar 20:37
A.: umiem.
19 mar 20:38
Salomono: NO to 3/4 sukcesu.
Musisz obliczyc dwie funkcje .
Jedna obliczasz podstaiajac punkty A i C a d ruga B i D. Potem przyrównujes zje do
siebie. I KONIEC
19 mar 20:39
A.: Ok. Dzięki.
19 mar 20:41