GeOmEtRiA : ((
HELP plissss...: Kwadrat i trójkąt mają takie same pola. Bok kwadratu ma tę samą długość co
jeden z boków trójkąta, a wysokość trójkąta poprowadzona na ten bok jest
równa 12. Oblicz pole tego trójkąta.
BŁAGAM WAS NA KOLANACH ROZWIĄŻCIE MI TO ZADANIE BĘDĘ BARDZO
ALE TO BARDZO WDZIĘCZNA.pozdro
19 mar 21:59
rafal274: Oznaczamy a − bok kwadratu oraz bok trójkąta, który ma tę samą długość. a > 0
PK − pole kwadratu
PT − pole trójkąta
PK = PT ⇔ a2 = 12ah ⇔ a2 = 12a12 ⇔ a2 − 6a = 0 ⇔ a(a − 6) = 0 ⇔ a ∊ {0, 6}
a może być tylko dodatnie, czyli a = 6
PT = 12ah = 12*6*12 = 36
19 mar 23:28
Kleopatra001: THX
20 mar 14:36