nierownosc wielomianowa
lord: (x+1) (2−x) (x+4) < 0
20 mar 12:50
lord: p.s nie rozumiem o co chodzi i jak policzyc nawias (2−x) bo wiem,ze (x+1) to x=−1 i (x+4) =
x=−4
20 mar 12:51
morfepl: dokładnie tak samo liczysz
2−x=0
−x=−2
x=2
a żeby rozwiązać nierówność najlepiej narysować sobie wykres
20 mar 12:54
M4ciek:
x = −1 v x = 2 v x = − 4
Zaznacz na osi , wszystkie pierwiastki sa jednokrotne czyli przecinaja os na druga strone, a
n
> 0 wiec zaczynasz rysowac od dolu z prawej strony i odczytujesz wartosci > 0 i zapisujesz
sume przedzialow
20 mar 12:54
M4ciek:
...an < 0 ...
20 mar 12:55
M4ciek: I odczytujesz wartosci
< 0 wrrrrr
20 mar 12:58
lord: dzienks
20 mar 13:06
M4ciek:
Jaka odp
20 mar 13:07
lord: x∊(−4,−1) U (2,∞)
20 mar 13:09
M4ciek: Ok
20 mar 13:12