Prawdopodobieństwo
michal: Do worka wrzucono 50 losów loteryjnych w tym 15 wygrywających. Wyciągamy dwa losy. Jakie
jest prawdopodobieństwo, że oba losy są wygrywające? Jakie jest prawdopodobieństwo, że co
najmniej jeden los jest wygrywający?
20 mar 13:15
podpis.: | | | |
moc zbioru −−−−> 1014 −−−− > |Ω| = | = 1225 <−−− losujemy 2 z 50 (czyli tyle jest |
| | |
wszystkich możliwości, wyciągnięcia dwóch z pięćdziesięciu.
tutaj rozważamy, że te losy wyjmujemy jednocześnie.
A − oba są wygrywające
| | | |
|A| = | = 105 <−−− tyle jest możliwości wyciągnięcia 2 wygrywających z 15. |
| | |
P
A =
1051225 =
21245 =
335 ≈ 0,086 <−−− prawdopodobieństwo wyciągnięcia 2
wygrywających.
B − co najmniej jeden jest wygrywający (czyli albo 2 wygrywające, albo jeden taki a drugi taki)
| | | | | | | |
|B| = | + | * | = 105 + 15*35 = 525 |
| | | | |
P
B =
5251225 =
105245 =
2149 =
37 ≈ 0,43 <−−− prawdopodobieństwo, że co
najmniej jeden będzie wygrywający.
jak cos pytaj.
20 mar 13:41
michal:
Dzięki.
Jednak jak wyglądałyby rozwiązania jeśli w poleceniu byłoby zapisane, że wyciągamy najpierw
jeden los, a potem drugi?
20 mar 14:51
podpis.: wtedy:
| | | |
|Ω| = | *M{49}{1} = 50*49 = 2450 |
| | |
A − oba są wygrywające.
P
A =
2102450 =
335 <−−− czyli wychodzi to samo
B − co najmniej jeden jest wygrywający.
= 210 + 15*35 + 35*15 = 210 + 525 + 525 = 1260
P
B =
12602450 =
126245 ≈ 0,51 <−−−−− tutaj wychodzi co innego.
ale nie wiem czy ta wersja jest dobrze. ^^
2 kwi 16:19