| 1 − sin2x | 1 − tgx | ||
= | |||
| cos2x | 1 + tgx |
| |||||||||||
P = | |||||||||||
|
| ||||||||
P = | ||||||||
|
| cosx − sinx | ||
P = | /2 | |
| cosx + sinx |
| cos2x − 2sinxcosx + sin2x | ||
P = | ||
| cos2x + 2sinxcosx + sin2x |
| 1 − sin2x | ||
P = | ||
| 1 + sin2x |
Juz nie mam pomyslow , moze ktos pomoze
1= sin2α+cos2α , sin2α= 2sinα*cosα, cos2α= cos2α− sin2α
i do dzieła
| sin2α−2sinα*cosα+ cos2α | ||
L= | ||
| cos2α− sin2α |
| (cosα− sinα)2 | ||
L= | ||
| (cosα−sinα)(cosα+sinα) |
| cosα−sinα | ||
L= | ||
| cosα+ sinα |
| ||||||||
L= | ||||||||
|
| 1 −tgα | ||
L= | ||
| 1+tgα |
Bo zrobilem :
| (sinα − cosα)2 | ||
L = | ||
| (cosα − sinα)(cosα + sinα) |
| ||||||||
P= | ||||||||
|
| cosα− sinα | ||
P= | ||
| cosα+sinα |
| (cosα− sinα)(cosα−sinα) | ||
P= | ||
| (cosα+sinα)(cosα−sinα) |
| cos2α+sin2α− 2sinα*cosα | ||
P= | ||
| cos2α− sin2α |
| 1 −2sinα*cosα | ||
P= | ||
| cos2α |
| 1 −sin2α | ||
P= | ||
| cos2α |
Wykazując tożsamość nie możemy mnożyć "na krzyż"
to jak juz jestes to mi powiesz czy to tak ma byc
zaraz cos wkleje
Sciana boczna jest Δ rownoramiennym wiec :
| h | ||||||||
tg α = | ||||||||
|
| 2h | ||
tg α = | ||
| a |
| tg α*a | ||
h = | ||
| 2 |
| tg α*a | a√3 | ||
+ | = 2 | ||
| 2 | 2 |
| a2√3 | 1 | tg α*a | ||||
Pc = | + 3* | a * | ||||
| 4 | 2 | 2 |
| a√3 | ||
hp= | ||
| 2 |
| a√3 | ||
z warunku zad. | +hb= 2
| |
| 2 |
| a√3 | 4−a√3 | |||
hb= 2 − | = | |||
| 2 | 2 |
| a2√3 | a*hb | |||
Pc= | + 3* | |||
| 4 | 2 |
| √3 | ||
P(a)= − | *a2 + 3*a
| |
| 4 |
| −3 | |||||||||||
dla amax= | =........... = 2√3
| ||||||||||
|
Dziekuje bardzo
| a2√3 | ||
P(a)= − | + 3a
| |
| 2 |
| 3 | ||
amax= | = √3
| |
| √3 |