19 mar 16:08
dero2005:
1)
a1 = −6
a3 = −24
a22 = a1*a3 właściwość ciągu geometrycznego
a22 = −6*(−24) = 144
a2 = √144 = 12
19 mar 18:53
dero2005:
2)
x − bok kwadratu
a = x+2 − dłuższy bok prostokąta
b = x−2 − krótszy bok prostokąta
Pk = x2 − pole kwadratu
Pp = a*b = (x+2)(x−2) = x2 − 4 − pole prostokąta
Pole prostokąta jest o 4 [j2] mniejsze od pola kwadratu
19 mar 19:00
dero2005:
3)
f(x) = x2 + 3 x€<−1, 2>
fmin(−1) = (−1)2 + 3 = 1 + 3 = 4
fmax(2) = 22 + 3 = 4 + 3 = 7
19 mar 19:05
dero2005:
4)
4x − 2y +1 = 0 równanie ogólne prostej
− 2y = −4x − 1 |:(−2)
y = 2x +12 równanie kierunkowe prostej
współczynnik kierunkowy a = 2
punkt P =( 2, −5)
współczynnik kierunkowy prostej równoległej a1 = a
a1 = 2
równanie kierunkowe prostej równoległej do danej przechodzącej przez punkt P (2, −5)
y1 = a1(x−xP)+yP
y1 = 2(x−2) +(−5)
y1 = 2x − 9
19 mar 19:16
dero2005:

5)
P = 15*h = 45 cm
2
α = 30
o
W równoległoboku kąty przeciwległe są równej miary
Suma kątów sąsiednich wynosi 180
o
czyli α + β = 180
β = 180
o − 30
o = 150
o
19 mar 19:34
Eta:
Dzięki
dero
Pozdrawiam
19 mar 19:36
19 mar 19:49
dero2005:
6)
x3 + 4x2 − 2x − 8 = 0
x2(x+4)−2(x+4) = 0
(x+4)(x2−2) = 0
(x+4)(x−√2)(x+√2) = 0
x+4 = 0 x1 = −4
x−√2 = 0 x2 = √2
x+√2 = 0 x3 = −√2
19 mar 19:52
dero2005:
19 mar 19:53
19 mar 20:08