zad operon
sabi$: PROSZĘ POMÓŻCIE MI TO ZROBIĆ



1)dana jest funkcja kwadratowa okreslona wzorem f(x)=(p−1/4p2)x2−px+1. narysuj wykres funkcji
określonej wzorem g(p)=x1+x2 gdzie x1 x2 sa miejscami zerowymi funkcji f.
2)boki trójkąta ABC maja długości 5, 12 i 15. wyznacz długość części dwusiecznej średniego
kąta
trójkąta zawartej w tym trójkącie
3)dany jest wielomian W(x)=(x+4)(x−2m−6)(x−15).wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla
których ten wielomian ma dwa miejsca zerowe. dla całkowitej wartości m rozwiąż nierówność
w(x)<0
4)dany jest ciąg an o wyrazie ogólnym an=6n2+7n+2/3n+2.wykaż,że wszystkie wyrazy tego
ciągu są liczbami naturalnymi.oblicz które wyrazy tego ciągu są mniejsze od 17
5)trapez ABCD ma kąty proste przy wierzchołkach Ai D. punkt O jest środkiem okręgu wpisanego w
ten trapez. oblicz obwód trapezu, jeśli wiadomo ,że IOCI=6 i IOBI=8
6)dane są punkty A=(m,−3m) B=(4,−6) C=(6,−1) wyznacz wartości parametru m, dla których proste
AC i BC są prostopadłe.
7)rozwiąż równanie 1/2 sin22x−cos2x=0 dla x należącego (0,2π)
8)wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem f(x)=√2(3x/x−1)− 1/4
9)w prostokątnym układzie współrzędnych naszkicuj zbiór punktów, których współrzędne spełniają
warunek x2+(IyI−2)2=16
10)w urnie są kule białe i 3 razy więcej kul czarnych. losujemy jednocześnie dwie kule.
wyznacz
liczbę kul białych w tej urnie, jeśli wiadomo, że prawopodobieństwo wylosowania pary kul tego
samego koloru jes równe 3/5
11)w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 4 a wyskość ostrosłupa
jest równa 8. wyznacz cosinus kata między dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa