Równanie Prostej
Nina: PROSZĘ O POMOC..!

3. Dany jest trójkąt o wierzchołkach A(−2;6) B(3,0) C(2,3). Wyznacz ogólne równanie prostej
zawierającej wysokość tego trójkąta opuszczona na bok AC.
20 mar 14:52
Qba: I − wyznaczasz równanie prostej układem równań 1)6=−2a+b 2)3=2a+b −−−> a=−3/4, b=4,5 stąd
prosta ta ma wzór y=−(3/4)x+4,5
II − wysokość padająca na AC jest do niej prostopadła stąd a=4/3(współczynnik a jest odwrotny i
przeciwny)
III − wzór ogólny prostej y=ax+b(znasz a więc y=4/3x+b, a żeby obliczyć b podstawiasz
wierzchołek z którego wychodzi ta wysokość czyli B)−−−) 0=4+b −−−> b=(−4)
odp. prosta ma wzór y=4/3x−4
Dziwne liczby więc pewnie gdzieś mam błąd
20 mar 15:04
Qba: Adnotacja do I − wyznaczasz wzór prostej AC
Adnotacja do III − to już dotyczy wysokości padającej na AC
mam nadzieję że pomogłem.
20 mar 15:06
Gustlik: | | yC−yA | |
1. Oblicz sam współczynnik kierunkowy prostej AC ze wzoru a1= |
| (równanie |
| | xC−xA | |
całej prostej AC nie jest potrzebne)
| | 1 | |
2. Wyznacz współczynnik prostej prostopadłej do AC z zależności a2=− |
| , gdzoe a1 to |
| | a1 | |
wyznaczony w pkt. 1 wspólczynnik prostej AC i podstaw ten wsp. a
2 do równania prostej
y=a
2x+b.
3. Podstaw do równania prostej z pkt. 2 współrzędne wierzchołka B, z którego opuszczasz
wysokość i oblicz b − będziesz miała całe równanie wysokości trójkąta.
20 mar 15:09