Znajdź współczynnik
piotrek: Funkcja liniowa f i g mają to samo miejsce zerowe. Znajdź współczynnik kierunkowy funkcji f,
wiedząc
że f(x)=(m+3)x−1 i g(x)=4x +(m−1)
19 mar 17:21
morfepl: skoro mają to samo miejsce zerowe to przecinają się w tym samym punkcie
f(x)=(m+3)x−1
g(x)=4x +(m−1)
m≠−3 m≠1
0=(m+3)x−1
0=4x +(m−1)
0=m+3−m
2−3m−4
−m
2−2m−1=0
Δ=0
m=−2
−2+3=1
19 mar 17:32
koneser: miejsce zerowe f(x) (m+3)x−1=0
x=1/m+3
miejsce zerowe g(x) 4x+(m−1)=0
x= −m+1/4
1/m+3=−m+1/4
wyliczasz m i zadanie rozwiazane
19 mar 17:39
piotrek: tylko że m ≠1 z założenie więc chyba nie może wyjść 1 chyba że cośpomieszałem
19 mar 17:40
morfepl: a=1
m=−2
19 mar 17:43