funkcja wykładnicza 3^x+2 + 9^x+1 = 810
zbk: 3x+2 + 9x+1 = 810
3x * 3 + (3x)2 * 9 −810 = 0 t=3x
delta=3241 i nie da rady z tego pierwiastka 3249 dopiero pierwiastek z delty = 57
20 mar 14:23
Dorota: 3x+2 + (32)x+1 = 810
3x * 32 + 32x * 32 = 810
32(3x + 32x) = 810
9 (3x + 32x) = 810 / 9
3x + 32x = 90
3x + 32x = 32 + 34
dalej ponieważ funkcja wykladnicza jest równowazna mozna zapisac:
x + 2x = 2 + 4
3x = 6
x = 2
20 mar 14:46
Dorota: nie równoważna tylko różnowartosciowa − sorry
20 mar 14:59
zbk: bardzo dziękuje
moim sposobem też się udało a wcześniej miałem kłopot bo zwyczajny błąd w obliczeniach
3x * 32 + (3x)2 * 9 −810 = 0 t=3x 3 tej drugiej to kwadratu nie podniosłem
ale dziwne że dopiero teraz na to natrafiłem
20 mar 15:45