xxx
jola: W pudełku znajdują się 4 kule niebieskie i 16 kul czerwonych. Losujemy kolejno 3 kule. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia A, że wśród wylosowanych kul co najmniej jedna jest niebieska.
17 mar 20:43
podpis.:

losujemy kolejno 3 kule, czyli 3 razy po jednej
A − co najmniej jedna kula jest niebieska.
Jest taka zasada ze możemy zastosować odwrotność tego zdarzenia, czyli A' żadna kula nie jest
niebieska. co najmniej jedna −−−−> (przeciwieństwo) żadna. I wtedy P
(a) = 1 − P
(A').
Piliczymy prawdopodobieństwo tego zdarzenia przeciwnego −−> A' i będziemy mogli poznać A.
czyli zajmujemy się A'.
A' − żadna kula spośród 3 nie jest niebieska. inaczej wszystkie są czerwone. no to mamy
| | | |
liczymy OMEGA, czyli ilość wszystkich możliwych wyników jakie mogą tylko |Ω| = | * |
| | |
Pierwsze wyciągamy jedną kule z 20 jest więc 20 możliwości, później jedna już jest wyciągnięta
czyli wyciągamy kolejną z 19 (jest 19 możliwości) i później jak są dwie wyciągnięte no to
losujemy 1 z 18 (18 możliwości).
| | | | | | | |
|A'| = | * | * | = 16*15*14 = 3360 |
| | | | |
Chcemy, żeby były same czerwone, czyli losujemy z 16(bo tyle jest czerwonych), później z 15 i
14.
18 mar 16:03
podpis.: cdn...
18 mar 16:03
podpis.: mamy więc:
PA' = 33606840
PA = 1 − 33606840 = 34806840 = 348684 = 174342 = 87171 = 2957
Odp. PA = 2957 ≈ 0,51
masz może odpowiedzi to tego zadania ?
18 mar 16:34
kuzynka: Niestety nie zostały tu uwzględnione inne możliwości, np.jedna kula niebieska, dwie czerwone
oraz dwie niebieskie i jedna czerwona−jakoś mnie nie przekonuje ta odwrotność zdarzenia
(wszystkie trzy kolejne czerwone)− sama nie wiem na razie jak to rozwiązać wzorami−narysowałam
"drzewko" logicznie i "wyszło" mi 172/6840, czyli 43/1710=ok.0,025
20 mar 01:43
kuzynka: Nie jest też podane, czy po wylosowaniu kulę wrzucamy do pudełka, czy odkładamy
20 mar 01:45
Eta:
Zadanie jest poprawnie rozwiązane przez
podpis
20 mar 01:51
Eta:
Oczywiście przy założeniu,że losowanie bez zwracania
20 mar 01:53
kuzynka: Jeszcze raz rozpisałam swoje "drzewo logiczne" i rzeczywiście pominęłam bardzo ważną gałąź−
nareszcie zobaczyłam w nim powyższe przeciwieństwo (trzy czerwone)−rozumiem sposób
rozwiązania i WYCOFUJĘ MOJE WĄTPLIWOŚCI


Pozdrawiam
21 mar 16:52