geometria analityczna
Eliza20: Punkty A(−2,−1)B(−1,−3),C(7,1)sa wiezrcholkami trojkata ABCwskaz .ze trojkat ABC jest
prostokatny. Prosze o pomoc:((
20 mar 09:26
dero2005:
liczymy długości odcinków |AB| |BC| |CA|
|AB| =√(xA−xB)2 + (yA−yB)2 = √(−2+1)2+(−1+3)2 = √−12+22 = √5
|BC| = √(7+1)2+(1+3)2 = √80 = 4√5
|CA| = √(7+2)2+(1+1)2 = √85
trójkąt jest prostokątny gdy:
|AB|2 = |BC|2+|CA|2 lub |BC|2 = |AB|2+|CA|2 lub |CA|2 = |AB|2+|BC|2
sprawdzamy
(√5)2 + (4√5)2 = (√85)2
5 + 80 = 85
L = P
Odp. Trójkąt jest prostokątny
20 mar 10:29
Eliza20: dziekuje za pomoc
20 mar 12:09