Bardzo Prosze o pomoc!! :(
Agula: Rozwiąż układ równań:
x( y + z ) = 5
y( z+x) = 10
z(x + y) = 13
20 mar 11:49
Łukasz: można to chyba wymnożyć i metodą wyznacznikową.
albo
x=5/y+z i podstawić do następnego równania
20 mar 12:09
Agula: no własnie tez myslałam o tym zeby pomnożyc..
20 mar 12:11
Agula:
xy + xz = 5
yz + yx = 10
zx + zy = 13
hmm.. i co dalej?
20 mar 12:12
Łukasz: mozna to taz tak zapisac
xy +xz +0x=5
yz + yx + 0y= 10
zx + zy + 0z = 13
20 mar 12:16
Krzysiek: ja proponuję wyliczyć xy xz zy a następnie ze stosunków policzyć kolejne niewiadome
20 mar 12:27
Krzysiek: xy=−9 xz=14 yz=−1
20 mar 12:28
Łukasz: 0x + xy + xz = 5
yx + 0y + yz=10
zx + zy + 0z = 13
20 mar 12:29
Łukasz: ale jak ty wysiczyłes xy xz zy?
20 mar 12:31
Krzysiek: po czym np.
x(y+z)=5
xz(y+z)=5z
14y+14z=5z
14y2=−9yz
20 mar 12:34
Krzysiek:
xy+xz=5
−yz−xy=10
xz+yz=13
20 mar 12:36
Krzysiek: i sumować stronami
20 mar 12:37
Agula: Krzysiek: xy=−9 xz=14 yz=−1 ale jak Ci to wyszło

?
20 mar 12:54
Krzysiek: tam jest błąd w II równaniu −yz−xy=−10!
20 mar 12:54
Krzysiek: tam jest błąd w II równaniu −yz−xy=−10!
20 mar 12:55
Krzysiek: stronami się odejmuje ten układ równań
20 mar 12:58
Agula: Nie rozumiem, a mógłbyś napisać po kolei co dokładnie robisz
20 mar 13:05
Łukasz: ja juz czaje
20 mar 13:06
Łukasz: xy + xz = 5
yz = yx = 10 /* (−1)
zx +zy=13
20 mar 13:07
Łukasz: dodajesz stronami
20 mar 13:07
Agula: No dobra wyszło mi że xz = 4 ale nie wiem co dalej..
20 mar 13:18
Agula: OK, ok wiem ale wyszło mi inaczej niż Krzyśkowi..
xz = 4
xy = 1
yz = 9
20 mar 13:21
Agula: OK, ok wiem ale wyszło mi inaczej niż Krzyśkowi..
xz = 4
xy = 1
yz = 9
20 mar 13:22
Łukasz: mi tez tak wyszło
Krzysiek przeciez napisał ze tam jest błąd
20 mar 13:29
Agula: wiem, chciałam sprawdzić..
20 mar 13:34
Krzysiek: gdy to (xz = 4 xy = 1 yz = 9) obliczycie można wyliczyć poszczególne niewiadome ze stosunków
tychże niewiadomych
x(y+z)=5z
xz(y+z)=5z
4y+4z=5z
4y=z
4y2=yz
4y2=9
20 mar 14:57
Agula: ale skąd ci sie tam wzieło 5z

?
20 mar 15:03
Krzysiek: obustronnie mnożę przez "z"
20 mar 15:06
Krzysiek: aha na początku w pierwszym równaniu nie powinno być z przy 5
20 mar 15:07
Agula: ok. kumam.

a mógłbyś dokończyć

Bo rozumiem jak to robisz, ale nie wiem jak dalej ..
20 mar 15:13
Krzysiek: y(z+x)=10
yz(z+x)=10z
9z+9x=10z
9x=z
9x2=4
trzecie powinienaś zrobić już sama
20 mar 15:16
Agula: | | 3 | |
Dobra już wiem ... y = |
| |
| | 2 | |
y * z = 9
z = 6
z * x = 4
6 * x = 4
Dobrze
20 mar 15:17
20 mar 15:19
Łukasz: i tak wyszło
20 mar 15:55
Łukasz: a robiłem inaczej
20 mar 15:55