TRUDNY układ równań z logarytmami
Problemowa02: Mam problem z rozwiązaniem układu równań.
3log x + 5log y = 14
32log x − 52log y = 56
20 mar 01:18
Jack:
w drugim wzór skróconego mnożenia zauważ...
20 mar 01:21
Eta:
x=100 , y= 10
20 mar 01:29
Gustlik: Podstaw pomocnicze zmienne, np. v=3logx, t=5logy, otrzymasz uklad równan liniowego i
kwadratowego z niewiedomymi v i t, wyznacz te niewiadome, a potem wróć do "starych"
niewiadomych. Skorzystaj przy tym ze wskazówki Jacka.
20 mar 01:41
Problemowa02: Dzięki wielkie Gustlik i Jack
20 mar 10:52