macierze
monika: oblicz wyznacznik macierzy
czy ktos mi moze powiedziec gdzie robie blad? wychodzi mi ciagle 3 a powinno byc −3

0 1 1 1 0 1 1 1
1 0 1 1 = 0 −1 0 1
1 1 0 1 0 0 −1 1
1 1 1 0 1 1 1 0
1 mnoze wiersz czwarty razy −1 i dodaje go do wiersza : drugiego i trzeciego
2 wykreslam wiersz czwarty i kolumne pierwsza i otrzymuje:
1*(−1)
4 1 1 1 1 1 1
−1 0 1 = 0 1 2
0 −1 1 0 −1 1
1 mnoze wiersz pierwszy przez 1 i dodaje go do drugiego wiersza
wykreslam pierwszy wiersz i pierwsza kolumne. otrzymuje :
1 2
1* (−1)
2 −1 1 = (1*1) −(−1*2)1+2=3

?