Oblicz prawdopodobieństwo, że będzie to kula biała.
Lidka: W urnie U1 znajduje się 5 kul białych i 4 czarne, a w urnie U2 3 kule białe i 8 czarnych.
Losujemy jedną kulę z urny U1 i nie oglądając jej wkładamy do urny U2, następnie z urny U2
losujemy jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo, że będzie to kula biała.
19 mar 21:13
kamis:
Dotyczące urny pierwszej
| | 5 | |
A − wylosowanie z U1 kuli białej ⇒ P(A) = |
| |
| | 9 | |
| | 4 | |
B − wylosowanie z U1 kuli czarnej ⇒ P(B) = |
| |
| | 9 | |
Dotyczące urny drugiej
| | 4 | | 1 | |
A' − wylosowanie kuli białej po wylosowaniu z U1 kuli białej ⇒ P(A') = |
| = |
| |
| | 12 | | 3 | |
| | 3 | | 1 | |
B' − wylosowanie kuli białej po wylosowaniu z U1 kuli czarnej ⇒ P(B') = |
| = |
| |
| | 12 | | 4 | |
C − wylosowanie kuli białej z U2
| | 5 | | 1 | | 4 | | 1 | |
P(C) = |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 4 | |
19 mar 21:32
Lidka: Dzięki wielkie!
19 mar 21:39