nierownosc wielomianowa
lord:

(x−3) (x
2+x+2) > 0
czy w tym zadaniu Δ=−7 i x
0 = −0.5 i wykres wyglada tak :
20 mar 13:42
lord: niby z tego wychodzi Δ<0 wiec brak miejsc zerowych ale z tego zostaje jeszcze (x−3) czyli x=3
i co z tym zrobic ?
20 mar 13:46
M4ciek:
Jak Δ < 0 to brak m.z. wiec masz tylko jedno m.z. x = 3

x ∊ R \ {3}
20 mar 13:47
lord: i wowczas rysuje sie wykres czy tylko pisze odpowiedz x ∊ R \ (3) ?
20 mar 13:48
M4ciek:

x ∊ ( −
∞,3) ∪ (3, +
∞) ⇔ x ∊ R \ {3}
20 mar 13:48
lord: a powiedz mi jeszcze o chodzi z krotnoscia pierwiastka, o czym on mowi ?
20 mar 13:55
lord:

wyczytalem,ze jezeli krotnosc jest parzysta to sie odbijac wiec czy przy zadaniu (x+1) (x−1)
2
≥ 0 wykres bedzie tak wygladal ?:
20 mar 13:59
M4ciek: Jezeli krotnosc jest parzysta to wykres nie przecina osi na druga strone tylko odbija do gory
20 mar 14:17