POtrzebne
Madziula: Rozłóż wielomian na czynniki stosując wzory skróconego mnożenia:
(x+2)3+ 27=
19 mar 16:22
M4ciek:
W czym problem
19 mar 16:26
Madziula: no jak rozłożyć ten wielomian.
19 mar 16:27
M4ciek:
Prosze tu masz wzor :
(a + b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
19 mar 16:29
Madziula: znam wzory....
19 mar 16:30
;): juz Ci jeden rozwiazalem teraz kolej zebys Ty sprobowla
19 mar 16:31
M4ciek: No to zastosuj wzor i wklej tu
19 mar 16:31
Madziula: zaczełam robic nieco inaczej
(x+2 + 3 ) (x+2)2 − [(x+2) *3*9] i niewiem co dalej
19 mar 16:34
Madziula: sory dodac 9
19 mar 16:35
;): dobrze teraz wyrazy podobne zredukuj i masz zrobione
19 mar 16:37
Madziula: w tym piewrszym nawiasie moge 2+3 dodac?
19 mar 16:39
M4ciek: Po co tak sobie utrudniac zycie

(x + 2)
3 + 27 = x
3 + 6x
2 + 12x + 8 + 27 = x
3 + 6x
2 + 12x + 35
19 mar 16:39
;): M4aciek a rozumiesz znaczenie rozloz na czynniki a nie na sume?
19 mar 16:42
;): mozesz dodac bedziesz miala (x+5)
19 mar 16:42
Madziula: dokładnie to samo chciałam napisac ze niemoge uzyc tu wzoru na szescian sumy.
19 mar 16:43
Madziula: oki dzieki
19 mar 16:44
M4ciek: Ehh nie doczytalem

(x + 2)
3 + 27 = (x + 2)
3 + 3
3 = (x + 2 + 3)*[(x + 2)
2 − (x + 2)*3 + 9] =
= (x + 5)*[x
2 + 4x + 4 − 3x − 6 + 9] = (x + 5)*(x
2 + x + 7)
19 mar 16:50
Madziula: akurat mi ten sam wynik wyszedł
19 mar 16:51
;): widzisz i sama zrobilas
19 mar 16:52
Madziula: mam sprawdzian w poniedziałek z rozkładu wielomianów na czynniki
19 mar 16:54
Madziula: i tak rozwiązuje zadania.
19 mar 16:55
eeed:
20 mar 14:48
luk:

nm
20 mar 15:06