wielomianek
wielomian: x2 (4−x2) (x+1) < 0
nie wiem od czego zaczac i jak rozwiac need help
20 mar 14:39
morfepl: a2−b2=(a−b)(a+b)
20 mar 14:40
Kasia: musisz wyliczyć pierwiastki równania, czyli
4−x
2=0 i wyliczasz , x
2=0 i wyliczasz i x+1=0 i wyliczasz i później zaznaczasz je na osi i
rysujesz wykres, wiesz jak to się robi?
20 mar 14:41
Kasia: przynajmniej tak mi się wydaje, jeśli się myle to niech mnie ktoś poprawi
20 mar 14:41
wielomian: dalej nie wiem, jak wyliczyc 4−x2 oraz co z x2 na poczatku
20 mar 14:45
Kasia: mozesz to rozbić tak jak pisał/a morfepl korzystając ze wzoru skróconego mnożenia, będzie więc
x2(√4−x)(√4+x)(x+1)<0 i teraz po kolei wyliczasz x z każdego nawiasu, rozumiesz już?
20 mar 14:47
Kasia: a x2=0 to jest po prostu x=0
20 mar 14:49
wielomian: z moich obliczen wyszlo , x1=2 x2=−2 x3= −1 dobrze ?
20 mar 14:53
Kasia: po pierwsze są cztey x po jeszcze nie uwzględniłeś/aś x2 przed nawiasem, a co do reszty to
x=−1 jest ok, ale pozostałe są błędne,
√4−x=0
−x= −√4 /: (−1)
x= √4
√4+x=0
x= − √4
20 mar 14:58
wielomian: hmm a czasem
√4 to nie jest 2

?
20 mar 14:59
Kasia: raaany, nie wiem jak mogłam popelnic taki blad, przepraszam.
x
2(2−x)(2+x)(x+1)<0
x
2=0 2−x=0 2+x=0 x+1=0
x= 0 −x=−2 /(−1) x= −2 x=−1
x= 2
dobrze miałeś/aś tylko zapomniałeś o x
2 przed nawiasem, wybacz za moją pomyłkę
20 mar 15:04
wielomian: dzienks katarzyno
20 mar 15:04
Kasia: nie ma sprawy, ale to nie koniec zadania, teraz musisz narysować wykreś i wyznaczyć gdzie x∊..,
umiesz to zrobić?
20 mar 15:07
wielomian:

x∊(−2,−1) U (0,2)
oczywiscie na rysnku zaokraglone
20 mar 15:10
Kasia: dlaczego zacząłeś/ęłaś rysować od dołu, a nie od góry?
20 mar 15:12
wielomian: tpfu w druga strone masz racje ; P
20 mar 15:13
wielomian: wykres zawsze sie rysuje od prawej do lewej tak ?
20 mar 15:13
Kasia: od prawej do lewej zawsze, w Twoim przypadku zaczynając od prawej rysujesz od góry ponieważ
współczynnik jest dodatni, tak mi się wydaje
20 mar 15:19
morfepl: ja tak zawsze rysuje,
teraz kilka rzeczy:
jeżeli współczynnik przy najwyższej potędze jest dodatni to wartość funkcji→∞ czyli zaczynamy
rysować od prawej i od góry, jeżeli jest ujemny to rysujemy od dołu
aby dowiedzieć się czy współczynnik jest dodatni czy ujemny musimy wszystko wymnażać, ale jest
też inna opcja. jeżeli współczynniki w nawiasach przy x są dodatnie to rysujemy od góry,
jeżeli jest jeden ujemny to od dołu, jeżeli 2 ujemne to od góry itd.
20 mar 15:19
wielomian: ok dziekuje za pomoc
20 mar 15:23
Kasia: dokładnie

jak będzie o tych zasadach pamiętać to nigdy się nie pomylisz

I pamiętaj też o
tym, że jeżeli pierwiastek jest parzystokrotny to się odbija przy nim, a jeżeli nie jest to
wykres przechodzi przez ten pierwiastek na drugą stronę, nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi
20 mar 15:25
wielomian: wiem wiem o chodzi
20 mar 15:27