inkwizytor
inkwizytor: Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB gdy A(−2,3) B(2,1)
{3=−2a+b
{1=2a+b
b=2
a=−1
y=x+2
S(0,2)
i co dalej z tym zrobić żeby policzyć symetralną
19 mar 15:06
inkwizytor: wie ktoś może co trzeb tutaj dalej zrobić ?
19 mar 15:24
inkwizytor: jest ktoś wstanie mi pomóc, wyszło mi y=2x+2
19 mar 17:15
dero2005:
współczynnik kierunkowy
| | yA−yB | | 3−1 | | 2 | |
a = |
| = |
| = |
| = −12
|
| | xA−xB | | −2−2 | | −4 | |
środek odcinka |AB|
S = (0, 2)
współczynnik kierunkowy symetralnej
a
s *a = −1
równanie symetralnej
y
s = a
s(x − x
S) + y
S
y
s = 2(x − 0) + 2
ys = 2x + 2
19 mar 18:38
inkwizytor: dzięki wielki za pomoc
19 mar 19:49