Star:

Dość trudno podać obliczenia bo takie zadania wykonuje sie głównie przy pomocy wykresu.
a) x(1−3x)<0 każdy czynnik tego iloczynu przyrównujesz do zera
x=0 1−3x=0
1=3x
x=
13
x=0 i x=
13 to miejsca zerowe funkcji
ustalasz w która stronę są skierowane ramiona funkcji: jeżeli w postaci ogólnej (czyli po
przemnożeniu postaci iloczynowej) współczynnik przy x
2 jest dodatni to ramiona f. są
skierowane w górę a jeśli jest ujemny to są skierowane w dół. Rysujesz wykres. tym zadaniu
położenie wierzchołka funkcji nie ma znaczenia, ważne są miejsca zerowe .
Z wykresu odczytujesz odpowiedź:
x∊(−
∞,0)∨(
13,
∞)