Rownanie
hashiri: Dlaczego dla {n,m} ∊C oraz n≠0 rownosc ponizsza jest nieprawdziwa ?
2n2=m2
19 mar 23:41
Trivial:
Wnioskuję, że C oznacza zbiór liczb całkowitych.

2n
2 = m
2 /
√
√2|n| = |m|
Wniosek: Żadna liczba całkowita oprócz zera podzielona przez liczbę niewymierną nie da liczby
całkowitej.
19 mar 23:47
Jack:
albo klasycznie dla n,m∊C (całkowitych) dla 2n2=m2: po lewej stronie stoi 2 w potędze
nieparzystej, po prawej w parzystej. Stąd sprzeczność i równość nigdy nie zachodzi.
19 mar 23:53
Trivial:
Cześć
Jack, wszystko zdane?
19 mar 23:56
hashiri: Dzieki
19 mar 23:59
Jack:
Hej,
Trivial to, do czego podszedłem zdałem

Zmieniły mi się życiowe priorytety
20 mar 00:00
Trivial: No to gratulacje.
20 mar 00:00
Jack:
Ty też, mam nadzieję, bez przeszkód zmierzasz po mgr?
20 mar 00:02
Trivial:
Jak zdobędę inż. to wtedy będę się martwił o mgr.
20 mar 00:04
Eta:
Z "kropką"? .... czy bez
20 mar 00:09
Jack:
"z" bo magistr
a
20 mar 00:12
Trivial:
Na końcu zdania i tak musi być kropka, więc specjalnie umieściłem skrót mgr na końcu zdania.
20 mar 00:14
Eta:
20 mar 00:14
Jack:

dobre
20 mar 00:15