Trygonometria
tlik: Dlaczego równanie t5 + 8t2 + t + 1 = 0, gdzie t = sinx nie ma rozwiązań rzeczywistych ?
20 mar 14:11
tlik: Nie bardzo rozumiem, że sinx ∊ <−1, 1>. Jeśli chodzi o zbiór wartości, to jak w takim razie
udowodnić sprzeczność powyższego równania, bo moglibyśmy je przekształcić do postaci:
t2 (t3 + 8) + (t+1) = 0
t2≥0, t3+8>0 (bo x≥−1), t+1≥0
Tak więc lewa strona się zeruje tylko dla t=0 i t=−1, jest więc zawsze dodatnia, czyli równanie
jest sprzeczne.
Ale w zadaniu nie mamy pokazać, że równanie to nie ma rozwiązań w tym przedziale, tylko, ze nie
ma rozwiązań rzeczywistych. Nie bardzo to rozumiem.
20 mar 14:35