:)
M4ciek: Moglby ktos mi to sprawdzic
| | (n + 1)!*(2n)! | |
Dany jest ciag o wyrazie ogolnym an = |
| |
| | (2n + 1)!*n! | |
a) Zbadaj monotonicznosc tego ciagu
Nie chce tego rozpisywac bo licze ,ze ktos to na kartce sprawdzi

Mi wyszlo :
| | −1 | |
an+1 − an = |
| < 0 |
| | 4n2 + 8n + 3 | |
Ciag jest malejacy
Prosze o pomoc
20 mar 12:51
M4ciek: Podbijam i szukam chetnego
20 mar 12:59
;): | | n!*(n+1)*(2n)! | |
an= |
| |
| | (2n)!*(2n+1)*n! | |
| | (n+2)!*(2n+2)! | |
an+1= |
| |
| | (2n+3)!*(n+1)! | |
| | (n+1)!*(n+2)*(2n+2)! | |
an+1= |
| |
| | (2n+2)!*(2n+3)*(n+1)! | |
| | n+2 | | n+1 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| | 2n+3 | | 2n+1 | |
n∊N
+ wiec ten ciag jest malejacy poniewaz 4n
2+8n+3 przyjmuje wartosci ujemne dla
| | 3 | |
n∊(− |
| ,−{1}{2}) czyli nie nalezy do N+ |
| | 2 | |
20 mar 13:21
20 mar 13:24
;): a co to za roznica ten sam wniosek jest zamiast 2 napislem poprostu 1 i pozniej odjalem 3
dlatego mi wyszlo −2 a nie −1
20 mar 13:26
M4ciek:
No tak , ale mi to jest potrzebne w dalszej czesci zadania i nie wiem czy jest poprawnie
| | 11 | |
b)Sprawdz , ile wyrazow tego ciagu jest wiekszych od |
| |
| | 21 | |
Rozwiazac takie cos :
20 mar 13:30
;): | | 1 | |
− |
| dobrze masz zle napisalem |
| | n2+8n+3 | |
20 mar 13:33
M4ciek:
A zerknij na to powyzej
20 mar 13:35
;): ale Ty masz taki ciag
20 mar 13:38
M4ciek:
Ehhh sie zagalopowalem ...
Czyli :
20 mar 13:39
;): tak i masz takie cos
21n+21>22n+11
n<10 gdzie n∊N+⇒n∊(1,2,3,4,5,6,7,8,9)
20 mar 13:42
M4ciek: Thx
20 mar 13:43
;): na zdrowie
20 mar 13:46