nie wiem
edward2: Rok temu abonament za przyłącze internetowe wynosił 60 zł miesięcznie.Po dwukrotnej obniżce
ceny o tyle samo procent abonament wynosi teraz 48zl 60gr.Ile wynosiła każda z obniżek ?
v
20 mar 14:54
morfepl: 60x2=48,6
x2=0,81
|x|=0,9
moduł opuszczamy z plusem
x=0,9
więc 2 obniżki po 10% każda
20 mar 14:56
asdasdasdasd: qsdklajsdlkajskldjaskdjlkasdjalksdjlkas
3 cze 18:49
pigor: ... niech
x%= ? szukana obniżka procentowo, to z jej warunków :
60 → (100−x)%*60 →
(100−x)%*(100−x)%*60= 48,60 / : 60 ⇔
⇔ (1−x%)
2 = 0,81 ⇒ 1−x%= 0,9 i x<100 ⇔ x%= 0,10 ⇔
x%=10% . ...
3 cze 18:59
pigor: ... czyli
1−sza obniżka to 10%*60= [n[6 zł], a
2−ga to 10%(60−6)= 10%*54=
5,40 zł, a więc
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
odp. obniżki wynosiły kolejno
6 zł oraz
5,40 zł . ...
3 cze 19:05