Ostatnia szansa na zdanie
Lukassssss: Ostatnia szansa na zdanie xD
sin4x − 2x3 − ctg2x
4x5 (razy) ex
ln(sin5x)
mam takie o sobie pochodne do rozwalanie, prosze o pomoc/rozwiazanie ; /
17 mar 17:51
Lukassssss: j/w
17 mar 18:15
Tomasz: 1.cos4x*4−6x
2+1/sin
2*2x*2 jakoś tak
17 mar 18:18
Lukassssss: : ( pomoże ktoś jednak ;> ?
20 mar 11:58
Lukassssss: nikt jednak nie postara się o pomoc

D
dzis zdałem juz mikro, jeszcze tylko to

pozdrawiam
22 mar 14:11
morfepl: y=sin4x−2x3−ctg2x
y'=(sin4x−2x3−ctg2x)'=(sin4x)'−6x2−(ctg2x)'=cos4x*4−6x2+1sin22x*2
22 mar 14:30
morfepl: y=4x5*ex
y'=(4x5)'ex+4x5(ex)'=20x4ex+4x5ex
22 mar 14:32
morfepl: y=ln(sin5x)
| | 1 | | 1 | | 5cos5x | |
y'=(ln(sin5x))'= |
| *(sin5x)'= |
| *cos5x*(5x)'= |
| =5ctg5x |
| | sin5x | | sin5x | | sin5x | |
22 mar 14:39