iza: kąt alfa jest kątem ostrym oraz tg alfa = 3. nie wyznaczając wartości sin alfa i cos alfa,
oblicz wartosc wyrażenia:
a) 3sin alfa − 2cos alfa2 cos alfa
b) 4 sin2 alfa + 5cos2 alfasin alfa * cos alfa
c) (sin alfa + cos alfa)2cos 2 alfa
19 mar 23:46
Trivial:
Użyj do zapisu ułamków dużego U, to wyjdą duże i czytelne ułamki, a litery greckie masz na
pasku wyżej...
19 mar 23:49
iza: | | 4 sin2 α + 5 cos2 α | |
b) |
|
|
| | sin α * cos α | |
20 mar 00:09
Trivial:
| | sinα | |
Wiemy, że tgα = |
| |
| | cosα | |
a) Podziel licznik i mianownik ułamka przez cosα, wynik otrzymasz błyskawicznie.
| | 1 | |
b) Podziel licznik i mianownik przez sinα*cosα. W liczniku otrzymasz 4tgα + 5* |
| |
| | tgα | |
c) Podobnie: podnieś wyrażenie w nawiasie do kwadratu, nie zamieniaj na jedynkę
trygonometryczną, ale podziel licznik i mianownik przez cos
2α. Dalej już łatwo.
20 mar 00:13
Eta:
| | 3sinα | | 2cosα | | 3 | |
a) |
| − |
| = |
| tgα− 1=....... |
| | 2cosα | | 2cosα | | 2 | |
20 mar 00:13
iza: prosze o pomoc w zadaniu
20 mar 10:56
monialisia: pomóżcie z podpunktem c), proszę...
5 sty 12:11