matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 408,
407
,
406
,
405
,
404
,
403
,
402
,
401
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
Kara:
Trzy pierwiastki wielomianu o współczynnikach całkowitych są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Suma ich wynosi 21, a ich iloczyn 315. Wykazać, że dla każdej liczby
0
Kara:
Wyznać ciąg arytmetyczny, którego pierwszy wyraz jest równy 2 oraz wyraz pierwszy, trzeci i jedenasty tego ciągu tworzą ciąg geometryczny.
6
Sylwia:
Oszacuj dokladnosc przyblizenia
0
marlena.:
Dany jest ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie 1. Suma dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu jest czterokrotnie wieksza od sumy początkowych pięciu wyrazów. Sprawdz czy suma
0
gocha926:
Funkcja f jest określona wzorem f(x)= 5x/(x
2
−1) . Wykaż, że zbiorem wartości tej funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych.
1
milka:
czy mozna zbudowac trojkąt o bokach : 3−
√
3
, 5 , 3+
√
2
. Odpowiedz uzasadnij.
0
czekolada:
a
1
=5 r=2
6
Kara:
Długości kolejnych boków prostokąta i jego przekątnej tworzą ciąg arytmetyczny. Obliczyć długości boków tego prostokąta wiedząc, że jego pole jest rowne 108.
5
Kara:
Długości krawędzi prostopadłościanu tworzą ciąg geometryczny. Objętość prostopadłościanu wynosi 8, zaś długość przekątnej
√
21
. Oblicz długość krawędzi prostopadłościanu. Proszę o
0
Hirtik:
sin
8
x+cos
1
4
x
6
czarna19:
kto wie jak to zrobic
? Oblicz pole powierzchni całkowitej sześcianu o przekątnej długosci 10 cm.
0
grazia:
log
7
(7
2
+7
3
)
2
dominika:
oblicz promien okregu opisanego na trojkącie rownobocznym,ktorego pole wynosi 9{3} cm nie rozumiem tego zadania...
2
Kara:
Wyznaczyć ciąg arytmetyczny wiedząc, że suma n−wyrazów jest określona wzorem S
n
=5n
2
+3n
2
Kara:
Trzy liczby których sua wynosi 124 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Jeżeli do pierwszej z tych liczb dodamy 1, drugą zostawimy bez zmian, a od trzeciej odejmiemy 65 to
1
misia:
jak bedzie wygladalo x
3
−2
7
Marcin:
Ciągi. Oblicz a
n+1
− a
n
9
ICSP:
W trapez równoramienny wpisano okrąg. Oblicz obwód i pole tego trapezu jeśli jego: c) kąt ostry ma miarę 60
o
, a promień okręgu opisanego na tym trapezie jest równy 1cm.
2
lady_marmolade:
oblicz granicę jednostronną funcji f(x)=e
1/x
w x=0
2
Ukasz:
Wykaż, że sin15°=
√
6
−
√
2
/ 4
17
(d()b):
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, m ∊ R, dla których równanie | x − 4| − x = m ma tylko jedno rozwązanie.
4
Ukasz:
Wykaż, ze sin15° =
√
6
−
√
2
/ 4 .
1
Prosze o pomoc :
lim x(
π
2
+arctgx) n→
∞
6
Vito:
Rozwiąż; a) x
3
−x
2
−9x+9=0
9
Grzes:
Witam serdecznie. Niestety nie mam teraz do kogo się zwrócić a muszę pilnie rozwiązać to zadanie.
3
Jagna:
Dane są proste o równaniach l; 4x+2y−5=0, k: mx+3y+1=0. Wyznacz parametr m, tak aby te proste byly prostopadłe
10
kasiek:
obl granice przy x→
∞
0
aga:
pani grażynka ma w portfelu bankoty o nominałam 50zł i 100zł, przy czym liczba banknotów 50−złotowych jets o 4 mniejsza od liczby banknotów 100−złotowych. mąż pani grażyny przed
0
aga:
w urnie U1 jest 5 kul ponumerowanych liczbanmi 1,2,3,4,5, a w urnie U2 jest 6 kul ponumerowacnych liczbami 9,10,11,12,13,14. losujemy 2 kule.oblicz prawdopodobienstwo
4
aga:
ze zbioru liczb naturalnych dwucyfrowych losujemy jedna liczbę. prawdopodobieństwo wylosowania liczby podzielnej przez 5 jest równe?
2
asik:
Wykaż− trygonometria wiedzącze 3sin
2
a+2sin
2
b=1 i 3sin2a−2sin2b=0 ,wykaż ze a+2b=90
1
piwniczne:
Witam,
1
jack:
jak rozwiązać taką nierówność 4−2
3
x
>0
1
ewa:
POMOCY
!
2
:0:
3.Pewna osoba przespacerowała sie po półokręgu o promieniu R = 20 m. Wyznaczyć wektor przesunięcia tej osoby oraz jej długość. Określić długość przebytej drogi.
4
Wojtek:
zad1 Dany jest zbiór oraz zdarzenia , .
0
olo:
jak narysować funkcje nieciagłą w punkcie
2
Stefo:
Z jaka szybkością musiałby poruszać się statek kosmiczny żeby czas jego podróży był dokładnie 2 razy krótszy od czasu zmierzonego na Ziemi. wiektoś jak sie za to zabrac
4
Ola:
Mam problem. Czy pani profesor dobrze zrobiła zadanie? Mógłby ktoś je zrobic bo mam wątpliwosci..
2
zomo:
x
(
√
)'
e
x
1
calineczka:
Strych domku jednorodzinnego ma kształt graniastosłupa o podstawie trójkąta. Ściana boczna graniastosłupa, która stanowi podłogę strychu i sufit domku, jest prostokątem o bokach
9
nie wiem:
Troche lapie te wyrazenia, troche niebardzo. Mam tu taki przyklad, ale niektorych rzeczy nie rozumiem, moze ktos madry moglby mnie troszke naprowadzic:
1
Kasia:
Witam, byłabym wdzięczna za szybkie rozwiązanie pewnej całki
1
∫x
3
sin
dx
x
7
ewa:
DO MATURZYSTÓW POMOCY:czy można zdawać maturę na "raty"tzn. w pierwszym roku zdać przedmioty podstawowe a za rok dołożyć sobie jeszcze rozszerzone nie zdając już tych podstawowych?da się
1
Ola:
. Pływak płynąc z prądem przepłynął 480 m, pod prąd rzeki przepłynął kolejne 480 m w łącznym czasie 12 min 30 s. Prędkość pływaka w wodzie stojącej wynosi 80 m−nin. Jaka jest prędkość
3
TEn co nie lubi NWW:
NWD (42,15) NWW (42,15)
0
Prosze o pomoc :
Rozwazmy akwarium w ksztaccie prostopadloscianu o podstawie bedacej prostokatem o bokach dlugosci a i 2a. Jakie sa optymalne wymiary akwarium? Tzn. jaki powinien
6
Passtor:
moze mi ktos obliczyc monotonicznośc i ekstrema takiego przykładu mecze sie z nim i nie wychodzi
0
dany :
. Cena akcji wzrosła o 15 %, a potem wróciła do poprzedniej wartości. Ile % wyniósł spadek ceny akcji?
0
UGLU DUCKLING:
prosze o pomoc gdyż mam problem z tymi zadankami? moze ktoś pomoże?
0
Ola:
Jeden robotnik wykona pewną pracę w czasie o 4 h dłuższym, a drugi w czasie o 9 h dłuższym niż wykonaliby te pracę razem. W jakim czasie każdy z robotników wykonałby tę pracę sam?
0
UGLU DUCKLING:
Cena benzyny w każdym z czterech kolejnych tygodni rosła o 5%. Oblicz: a) o ile procent wzrosła cena benzyny przez cztery tygodni, b) o ile procent należy obniżyć cenę
0
beksa:
1. Cena biletu na wystawę wynosiła 150 zł. Po obniżeniu ceny liczba odwiedzających w miesiącu zwiększyła się o 50 %, a miesięczny utarg zwiększył się o 25% . O ile zł obniżono
0
olo:
jak narysować funkcje nieciagłą w punkcie
3
Paweł:
Dysponują następującymi danymi Vz−0,25 ; As=−0,70 ; średnia =1000 ustal dominantę , medianę i ocen kierunki asymetrii ?
1
Paweł:
Indeks wartości jest równy 1,478 a indeks Paaschego ilości 0,955.Ile jes równy indeks cen Laspeyresa ?
0
kam:
dziedzina naturalna funkcji f(x)= U{
√
2x
{|x|−2} } + ln(x
2
+2). jakie musi spełniać założenie
(tam jest ułamek gora−
√
2x
dół− |x|−2
7
awdawda:
Dla jakich warttości k rozwiązanie układu równań
9
JackBauer:
:::rysunek::: Prosta k równoległa do boku AB trójkąta ABC przecina boki AC oraz BC odpowiednio w punktach D i
1
Prosze o pomoc :
f (x) = x
2
obliczyc z definicy pochodna tej funkcji
5
qwerr:
Zaznacz na płaszczyźnie zbiór Z= {(x,y):x∊R∧y∊R∧[x]=5∧y
2
<7}
1
pati:
3.Dany jest ciąg an= 2n2− 4n a) zbadaj jego monotoniczność
4
kuń:
Wyznacz wzór funkcji f spełniającej dla każdego x ∊ R warunek
1
Paweł:
Witam mam problem z taką oto funkcją logarytmiczną: log
√
5
5
3
√
5
=x
2
jezeli IAxBI=A *B to jaki kat tworza ze soba wekrory A i B?(A i B sa wektorami nei wiem jak te strzalki na gorze dac)
1
beatka48:
W czasie wycieczki rowerowej uczniowie mieli do przebycia trasę długości 84 km. Podzielili tę trasę
1
śliczna :-*:
wykonać rysunek walca i zaznaczyć na nim trójkąt wyznaczony przez przekatną przekroju osiowego walca i śrędnicę podstawy
2
dero2005:
logarytmy
2
Gienek:
Wykonaj działania (wyrażenie wymierne)
13
Gustlik:
Mam ciekawe zadanko dla Godzia: Udowodnij za pomocą indukcji matematycznej, że dla funkcji f(x)=x
n
f
(n)
(x)=n!, gdzie
2
jan:
f(x) = 2x
2
− 7x +m
2
Gustlik:
Ciekawe zadanko dla chętnych: Wykaż, że jeżeli boki trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny, to stosunek tych boków
2
zosia:
Zbiorem wartości funkcji f ( x ) = 2
x
– 4 jest zbiór:
10
pattttt:
zbadaj monotoność ciągu potrzebuje momocy z rozwiązaniem
2
zosia:
Rozwiązaniem równania 3
x
= 81 jest: A) x = 9
4
karolajn:
Przedyskutuj liczbę rozwiązań równiania k
2
(x−1)−p=k(2+x−k)
4
czekolada:
wyznacz wszystkie wartosci parametru 'a' dla ktorych |x+5|=a
3
+2a
2
−a −2
1
wykonać rysunek walca i zaznaczyć na nim trójkąt wyznaczony przez przekatną przekroju osiowego walca i śrędnicę podstawy
6
adrian:
Dla jakich wartości c funkcja określona wzorem f(x) = x
2
− 2cx − 3 ma dwa miejsca zerowe, które na osi x są położone symetrycznie względem liczby 1
10
czekolada:
wyznacz dziedzine F(x)=
√
|x|−|x−4|−3
jakies podpowiedzi ?
4
gerwazy:
Witam. Wie ktoś, jak zrobić to zadanie? To dla mnie bardzo ważne.
3
B:
1
4
8
Rozwiąż równanie x
3
+ 4x
2
+ 8x +
+
+
= 70
x
3
x
2
x
6
pati:
1. Wyznacz x tak aby 2x+1,27,18x+9 były w podanej kolejności wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego.
12
Tony:
:::rysunek::: Hejka. Czy mając takie dane:
17
Dziubi:
1. Rozkład wielomianu G(x)= (x
2
−4 ) (x
2
+5x+6) na czynniki.
1
zosia:
Rozwiązaniem równania 4
x
+
2
= 4 jest:
1
zosia:
Rozwiązaniem równania 5
x
=
1
25
jest: A) 2
0
2
zosia:
Rozwiązaniem równania 2
x
+
1
= 1 jest: A) x = – 1
1
zosia:
Rozwiązaniem równania 3
x
= 81 jest: A) x = 9
5
Dziubi:
Pierwiastek wielomianu W(x)= x
3
−4x
2
+x−4
0
4
zosia:
x
jest zbiór:
1
0
kama:
:::rysunek::: oblicz miary kątów wielokąta
5
zosia:
Do wykresu funkcji okreslonej wzorem f(x)=(
1
8
)
x
nalezy punkt A=(−2;a) . Wynika stad ze : a=?
0
kama:
:::rysunek::: oblicz miary kątów wielokątów
3
Ad:
Wykaż, że suma trzech kolejnych liczb naturalnych parzystych jest podzielna przez 4.
0
kama:
:::rysunek::: oblicz miary kątów wielokątów
1
zosia:
x
+ 1 jest zbiór: A) < 0;
∞
)
1
wykonać rysunek stożka i zaznaczyć na nim trójkąt wyznaczony przez tworzącą i wysokość stożka
4
Ad:
Jeżeli od pięciokrotności pewnej liczby x odejmiemy jej odwrotność to otrzymamy 4. Jaka to liczba.
2
Daria:
będzie strona fizyka.pisz.pl?
0
wykonać rysunek stożka i zaznaczyć na nim trójkąt wyznaczony przez tworzącą i wysokość stożka
0
: wykonać rysunek walca i zaznaczyć na nim trójkąt wyznaczony przez przekatną przekroju osiowego walca i śrędnicę podstawy
0
0
bil:
wyznacz liczbę pierwiastków równiania w zaleznosci od par m
1
zosia:
Do wykresu funkcji okreslonej wzorem f(x)=4
x
nalezy punkt A=(
1
2
;a) . Wynika stad ze :
0
basiulek:
Napisano 99 kolejnych liczb naturalnych zaczynając od 55 . Ile razy użyto cyfry 5 ?
3
JackBauer:
Hej. Próbowałem robić zadanie, którego treść znajdziecie tutaj:
0
john:
moze mi to ktos wytłumaczyc?
1
wykonać rysunek graniastosłupa czworąkątnego prostego i zaznacz na nim trójkąt wyznaczony przez przekątną graniastosłupa i przekątną podstawy graniastosłupa .
5
sprawzdenia:
sprawdzenie Prawdopodobienstwa:
3
iza:
| 2
√
3
− 3
√
2
|=
4
Ad:
pierwiastkami równania są :
1
gumijagoda :
3*10
8
+1
3*10
8
*1
1+
(3*10
8
)
2
4
czekolada:
|−5x+10|
+ 1 > x
2−x
jak to zrobic? umialam a sie pogubiłam juz : D
0
wykonać rysunek walca i zaznaczyć na nim trójkąt wyznaczony przez przekatną przekroju osiowego walca i śrędnicę podstawy .
3
Ad:
Prosze o rozwiązanie tego. Banalne, ale tak tylko dla pewności chce wiedzieć
0
Uczeń:
Wykonaj działania
x + 2y
x
2
−9y
2
x+3y
a)
*
:
x−3y
x
2
−4y
2
x−2y
0
ilak:
Dana jest prosta k o równaniu y= 2x − 1, prosta m o równaniu y= 1 i punkt P( 5, 4 ). a) Wyznacz współrzędne punktów P1 i P2 , wiedząc, że P1 jest obrazem punktu P w symetrii osiowej względem
1
pola:
|x−y|=|y−x|
4
kama:
Wierzchołki trójkąta prostokątnego równoramiennego leżą na okręgu o promieniu 5 cm. Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
1
Kaśka:
wykaż, że jeśli α,β są różnymi kątami trójkąta spełniającymi warunek sin(α−β)=sin
2
α−sin
2
β, to ten trójkąt jest prostokątny.
11
Kara:
log
2
(
√
6
−
√
2
)
4
Baśka:
Współczynnik wielomianu trzeciego stopnia W(x) tworzą rosnący ciąg geometryczny(licząc od współczynnika przy najwyższej potędze) o pierwszym wyrazie równym 1 i sumie równej 15. Wyznacz
2
calineczka:
Dwaj producenci sprzedają w tej samej senie płatki kukurydziane w pudełkach prostopadłościennych. Pierwszy z nich w pudełkach o wymiarach podstawy 10 cm i 5 cm. Drugi w
1
Julitka :
kto umie wykonać rysunek ostrosłupa czworąkatnego prawidłowego i zaznaczyć na nim trójkąt wyznaczony przez wysokość ostrosłupa i wysokość jednej ze śćian bocznych?
0
kama:
:::rysunek::: oblicz kąty g,h,i
1
śliczna ;-*:
jak narysować rysunek ostrosłupa czworąkątnego prawidłowego i zaznaczyć na nim trójkąt wyznaczony przez wysokość ostrosłupa i wysokość jednej ze sćian bocznych?
2
marketa:
probowalam juz kilka razy ale nie moge tego rozwiazac.. log
4
[ log (log (x−1))]=0,5
6
marrzena:
ile to jest (2
√
3
− 1)
2
(2−
√
3
)
2
1
Natalia:
3x+2
Proszę o pomoc przy rozwiązaniu tej nierówności: log
0,5
< −3
2x+1
1
Karolina:
Czy w kazdym trojkacie ostrokatnym rownoramiennym srodek ciezkosci bedzie dzielil wysokosc w stosunku 2:3?
7
basiulek:
Ile zer ma na końcu liczba 1*2*3*...*60*61 ?
0
dawid55:
Przy okrągłym stole ustawiono krzeseł. Na ile sposobów może usiąść przy tym stole osób, tak aby:
1
emosia:
Oblicz Pole powierzchni walca, który otrzymano, obracając prostokąt o wymiarach 10 cm x 2 cm wokół krótszego boku .
0
Ana:
Zbadaj ciaglosc:
2
Mucha:
Dla jakich wartości parametru m wielomian w(x) jest podzielny przez dumian p(x) 1) w(x)=x
3
+(m−8)x+2m p(x)=x−m
0
help:
Rzucamy dwa razy symetryczną kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma oczek na kostce będzie równa 8?
19
Daria:
Nauczycie mnie rysować wykresów funkcji wymiernych z wartością bezwzględną np
17
Karol:
log
2
3
√
16
√
2
8
2
marrzena:
:::rysunek::: zbadaj czy trójkąt abc jest przyprostokątny
0
Prosze o pomoc :
wzor strukturalny 1,2,3 trichloro but−1−en
0
Ana:
Moglby ktoś to obliczyc? Ma wyjsc 4 a nie wiem czemu.
1
hania:
dla jakich wartości p układ równań:
1
Natalia:
3x+2
log
0,5
<−3
2x+1
0
Vito:
Rozwiąż; a) x
3
−8x=0
5
jezeli IAxBI=A *B to jaki kat tworza ze soba wekrory A i B?(A i B sa wektorami nei wiem jak te strzalki na gorze dac)
5
maturatobzdura:
Wykaz ze dla kazdej liczby naturalnej liczba n
5
−n jest podzielna przez 30
1
max:
Mam problem: Przekształć wyrażenia.
0
Rysiek:
Dany jest wielomian W(x) = x
3
− 6x
2
+ px + q
2
Volde:
STEREOMETRIA. POMOCY
0
bart:
Do kalorymetru o masie 200g wykonanego z aluminium zawierajacego 300g wody i 30g lodu w rownowadze termodynamicznej wprowadzono pare wodna o temp 100
o
C. oblicz mase pary wodnej
2
paula:
Jak to policzyć?
6
Majk:
Podaj wszystkie liczby c takie, że f(c) jest liczbą całkowitą.
1
marlena.:
W okrąg o promieniu 2
√
5
wpisano trójkąt prostokątny, którego jedna przyprostokątna jest dwa razy dłuższa od drugiej. Oblicz długość krótrzej przyprostokątnej.
3
meg:
Prosze o
pomoc
.Nie mam pojęcia jak ugryźć to zadanie: Ciąg (a
n
) określony wzorem rekurencyjnym
2
paranoid:
Rzucamy trzy razy monetą. a) Wypisz elementy zbioru W wszystkich zdarzeń elementarnych.
1
marlena.:
Dany jest ciąg a
n
=(n+1)/1 wyznacz wzór ogólny ciągu b
n
= a
n
+
1
− a
n
. Odpowiedz podaj w najprostrzej postaci.
7
Ania:
Wykaż, że jeśli w ciagu geometrycznym a
1
= 1/
√
2
− 1 i a
2
=
√
2
+1 to jest stały ciąg.
3
oslo:
Witam. Mam problem z jednym zadaniem. Dla jakich całkowitych wartości m, wielomian 9x
3
−mx+1 ma
3
emosia:
Oblicz Pole powierzchni walca, który otrzymano, obracając prostokąt o wymiarach 10 cm x 2 cm wokół krótszego boku .
2
kondzio:
4
x
+16=10*2
x
6
Maniek:
rozwiąż
3
1
+
(x+2)*(x−1)
(x+2)*(x+1)
Jak to sprowadzic do wspólnego mianownika ?. Mnożąc przez siebie?
1
noname:
pomocy! musze miec te dwa zadania a ich kompletnie nie rozumiem... ;< zad1 prosta k: 5x +4y−20=0 przecina osie układu wspolrzednych w punktach A i B. wyznacz na osi
7
czarna19:
kto wie jak to zrobic
? podstawa graniastoslupa prostego jest romb o kacie ostrym 30 stopni i boku dlugosci 12 cm.
2
marlena.:
Na okręgu o promieniu 2 opisano trójkąt prostokątny o jednej z przyprostokątnych długości 12.Oblicz obwód tego trójkąta.
4
kasia:
hej czy ktoś mógłby mi pomóc rozwiązać ten układ równan rozwiązywałam już kilkoma sposobami i nie wychodzi mi nic a prawidłowe rozwiazanie to x
1
=3 a x
2
=2 bardzo proszę o pomoc
0
mibaty:
W trójkąt o ramionach 12 i podstawie 10 wpisano kwadrat. dwa wierzchołki leżą na podstawie i dwa na ramionach trójkata. oblicz pole tego kwadratu.
15
bart:
Trivial jestes?
4
Ania:
dany jest ciag o wyrazie ogolnym a
8
= 8 n−1/3n−3. sprawdz ktory wyraz ciagu jest rowny 5
5
klaudia0905:
x −
√
4−x
2
> 1
6
bart:
Kalorymetria
zanurzam szklany termometr w wodzie
7
Miki:
Ile razy energia kinetyczna kuli o masie 20g,pomniejszającej się z prędkością 600m/s, jest większa (lub mniejsza) od energii kinetycznej rowerzysty, którego masa razem z rowerem wynosi
1
max:
przeksztalc wyrazenia
1
Volde:
Witam. Proszę o pomoc w zadaniach ze graniastosłupów, ostrosłupów:
4
dawid55:
Siedem osób, które oznaczymy literami A, B, C, D, E, F, G, ma zają siedem sąsiednich miejsc w jednym rzędzie w kinie. Na ile sposobów mogą one usiąść, tak aby:
1
klaudia0905:
Znajdź równania stycznych do okręgu x
2
+ y
2
= 25 przechodzących przez punkt P (−5,10)
2
Grześ1992:
Bardzo bym prosił o pomoc z tym zadaniu. Doszedłem do tego, że dwa pierwsze wzory przypominają wzór na równanie okręgu.
3
Volde:
5.Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny, którego wysokość wynosi 8 cm i tworzy z płaszczyzną ściany bocznej kąt "α taki, że, sin α=3/5. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
9
dany jest wektor −> −> −>
2
wektory A i B lezace w plaszcznie x.y sa zaczepione w poczatku ukladu wspolrzednych i maja wspolrzedne biegunowe (cylindryczne na plaszcznie x.y) rowne odpowiednio (r
1
,θ
1
) i (r
2
,θ
2
)
3
aryan:
5
3−8x
+
1−12x
2
9−64x
2
−
2x−5
8x+3
0
Radosław:
Szedłem kiedyś sobie,przez jedno z polskich miast,a tu patrzę gmach z napisem"politechnika"
0
XOXO:
PILNE
! Sześcian przecięto płaszczyzną przechodzącą przez środki trzech krawędzi o wspólnym
0
kiki:
Krawędź boczna prawidłowego ostrosłupa trójkątnego jest dwa razy dłuższa od krawędzi jego podstawy równej a. Oblicz:
0
kiki:
2. W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o podstawie ABC i wierzchołku S dane są: |AB|=a oraz |AS|=1,5a.
0
max:
0
max:
0
max:
0
kiki:
1. Sześcian przecięto płaszczyzną przechodzącą przez środki trzech krawędzi o wspólnym wierzchołku. Oblicz stosunek objętości brył, na jakie dzieli sześcian opisana płaszczyzna.
1
czekolada:
wyznacz styczne okregu o rownaniu(x+1)
2
+(x−1)
2
=5 ktore pochodza z punktu A(2,0)
6
dawid55:
ile liczb 5−cyfrowych można utworzyć z cyfr od 1−5, aby były podzielne przez 3.
4
...:
Czy może ktoś mi wyliczyć α w stopniach, bo nie mam tak dokładnych tablic? tgα=3,125
5
Patysia:
Jak rozwiązać takie cuś ?;>
1
klaudia0905:
Wyznacz funkcję odwrotną do: f(x) = 3 −
3
√
x+2
0
klaudia0905:
log