:D
meg: Prosze o pomoc.Nie mam pojęcia jak ugryźć to zadanie:
Ciąg (an) określony wzorem rekurencyjnym
a1=m
a2=2m
an+1=2an−an−1
gdzie m jest liczbą naturalną.Wykaż,że każda liczba naturalna podzielona przez m jest wyrazem
tego ciągu.
23 lut 16:11
meg: ?
23 lut 18:52
23 lut 19:37
bart: ten ciag jest taki: m, 2m, 3m, 4m
czyli jakis tam n−ty wyraz to n*m
a wiec a
n=n*m , a
n−1=(n−1)*m
a
n+1=2a
n−a
n−1=2nm−(n−1)m=m(2n−(n−1))=m(n+1) pomnozone przez m, dzieli sie przez m
lub
po prostu pozauwazeniu ze a
n=nm wadomo ze a
n+1=(n+1)m
23 lut 19:49