Wykaz ze dla kazdej liczby naturalnej liczba n^5-n jest podzielna przez 30
maturatobzdura: Wykaz ze dla kazdej liczby naturalnej liczba n5−n jest podzielna przez 30
23 lut 19:56
bart: Indukcuyjnie
1) spr dla n=1
15−1=0
5) Na mocy indukcji matematycznej, udowodnilem ze twierdzenie to jest bledne
23 lut 20:04
patryk: znając życie, pewnie zapomniał dopisać dziedziny n ≥ 2
23 lut 20:06
bart: znajac zycie zaraz ktos napisze ze 0 jest podzielne przez wszystkie liczby..
23 lut 20:07
patryk: w każdym bądź razie:
założenie:
n
5 − n = 30a
teza:
(k+1)
5 − (k+1) = 30b
korzystam z trójkąta pascala (rozpisanie dwumianu)
k
5 + 5k
4 + 10k
3 + 10k
2 + 5k + 1 − k −1 = 30b
k
5 + 5k
4 + 10k
3 + 10k
2 + 5k − k = 30b
k
5 − k +5k(k+1)(k
2 + k + 1) = 30b
30a + 5k(k+1)(k
2 + k + 1) = 30b
5k(k+1)(k
2 + k + 1) = 30(b−a)
udowodnione
23 lut 20:13
Eta:
mozna też tak ( bez indukcji)
n5−n= n( n4−1) = n( n2−1)(n2+1)= n*(n−1)(n+1)[(n2−4)+5]=
n(n−1)(n+1)(n−2)(n+2)+ 5*n(n−1)(n+1)
(n−2)*(n−1)*n*(n+1)*(n+2)+ 5*(n−1)*n*(n+1)
wśród pięciu kolejnych liczb naturalnych jest liczba podzielna
przez : 2 i przez 3 i przez 5
czyli iloczyn takich liczb jest podzielny przez 2*3*5 = 30
w drugim składniku podobnie : 5*2*3 = 30
zatem liczba n5 −n jest podzielna przez 30
23 lut 20:27
lol: LOL "0" podzielne jest przez każdą liczbę
25 sty 17:56