PILNE!!
Vito: Rozwiąż;
a) x3 −x2−9x+9=0
b) (x2−5)(4x− 12)=0
24 lut 14:47
AC:
x3−9x−(x2−9)=x(x2−9)−(x2−9)=(x2−9)(x−1)=(x+3)(x−3)(x−1)
dalej rób sam
24 lut 14:52
czarna19: x2(x−1)−9(x−1)=0 wtedy i tylko wtedy⇔X2=0 czyli x=0 ⋁ x−1=0 ⇒x=1
ZR {0.1)
24 lut 14:54
ICSP: czarna19 ty w ogole wiesz o co chodzi w tym rozkładzie?
24 lut 15:00
czarna19: SORKA moj błąd

! klawiatura mi nawala i nie zauważyłam

! jedenego nawiasu nie napisałam

zwracam honor
24 lut 15:01
czarna19: x2(x−1)−9(x−1)=0 ⇔ (x2−9)(x−1)(x−1)
24 lut 15:02
(d()b):
a) x
3 − x
2 − 9x + 9 = 0
x
2(x − 1) − 9(x − 1) = 0
(x
2 − 9)(x − 1) = 0
(x − 3)(x + 3)(x − 1) = 0
x∊{−3,1,3}
| | 1 | |
b)(x2 − 5)(4x − |
| ) = 0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
4(x − √5)(x + √5)(x − |
| ) = 0 |
| | 8 | |
24 lut 15:11