Wykaż- trygonometria
asik: Wykaż− trygonometria
wiedzącze 3sin2a+2sin2b=1 i 3sin2a−2sin2b=0 ,wykaż ze a+2b=90
23 lut 22:24
Radosław:
| | sin2b | |
3sin2a+2sin2b=1/:2 & 3sin2a−2sin2b=0⇔32= |
|
|
| | sin2a | |
sin
2asin2b+sin
2bsin2a=
12sin2a ⇔sin2b(1−cos
2a)+(1−cos2b)(sinacosa)=sinacosa ⇔
| | sin2b | | sin(90−a) | |
sin2b−cosa(sin2bcosa+sinacos2b)=0 ⇔ |
| =sin(a+2b) ⇔ |
| =sin(a+2b) ⇔
|
| | cosa | | cosa | |
sin90=sin(a+2b)
[sin
2α+cos
2α=1;sin2α=2sinαcosα;cos2α=1−2sin
2α;sin(90−α)=cosα;1=sin90 ]
24 lut 10:43
asik: Wielkie dzięki Radosław
24 lut 13:57