Proszę o pomoc
Marcin: Ciągi. Oblicz an+1 − an
an=n2−2n
24 lut 15:43
Marcin: Proszę o wytłumaczenie zadania.
24 lut 15:47
Zimny: a[]=[]2−2[]
an=n2−2n
an+1=(n+1)2−2(n+1)
wstawiasz do jednego rownania i liczysz
24 lut 15:57
Marcin: jak mam (n+1)2 to muszę mam wymnożyć n*n+2*1 tak ? czy mam użyć wzoru skróconego mnożenia ?
24 lut 16:00
bart: o co Ty sie pytasz?

(n+1)
2=n
2+2n+1 !
24 lut 16:01
Marcin: czyli muszę za pomocą wzoru tak ?
24 lut 16:03
Zimny: jasne ze tak
24 lut 16:07
Marcin: dziękuje
24 lut 16:08