ostrosłup
Grzes: Witam serdecznie. Niestety nie mam teraz do kogo się zwrócić a muszę pilnie rozwiązać to
zadanie.
Więc:
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o wszystkich krawędziach równych 10. Oblicz objętość
ostrosłupa.
Więc czy to tylko wystarczy zastosować następujący wzór:
a=10 więc to wszystko tylko podstawić i wychodzi mi coś takiego
24 lut 14:03
Ukasz: Ja bym pitagorasem policzył wysokość i zastosował wzór V=1/3 * Pp * H. A ten wzór co podałeś to
pierwszy raz widzę na oczy

Chyba nie uważam na lekcjach
24 lut 14:18
ICSP: 500 i 6 dzieli sie przez 2
24 lut 14:36
Bogdan:
| | a3√2 | |
Dobrze Grzes rozwiązałeś, to jest właśnie czworościan foremny, a więc V = |
| |
| | 12 | |
24 lut 14:40
ICSP: Bogdan radzisz sobie z planimetri? Nie mogę zadanka zrobić od chyba 5h siedzę i robię.
24 lut 14:42
Bogdan:
Radzę sobie
24 lut 14:48
Grzes: Dzięki Bogdan bo właśnie nie do końca byłem pewny
24 lut 14:50
ICSP: To proszę spojrz do mojego zadanka. Nie mam już pomysłów na to
24 lut 14:51
Grzes: Ale doszedłem na obkrędkę


i też mi to wyszlo
24 lut 15:01
Bogdan:
Czego nie byłeś pewny? Wpisz w wyszukiwarkę tej strony mój nick i zobacz moje wpisy.
Wrzuć tu link do swojego zadania wpisując w potrójne kwadratowe nawiasy [ ] nr strony,
np. ta strona ma nr 81637.
24 lut 15:06